Exclusiv | Patronul unei celebre echipe de fotbal germane cere la Cluj bani APIA pentru aproape 7000 de hectare de teren

În 2023, la Oficiul Județean Cluj la APIA s-au depus 28.743 de cereri de plată pentru 236.968 hectare de teren agricol, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din suprafața județului. Cea mai mare suprafață de teren pentru care s-a cerut subvenții naționale și de la UE este de 3606 hectare și este deținută de o firmă cu sediul în alt județ și care este controlată de patronul unei celebre echipe de fotbal din Germania.

Una dintre ajutoarele financiare acordate este subvenția de bază BISS- prescurtarea de la noua subvenție APIA ce corespunde PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității. Cuantumul acestei subvenții este de 97,5 euro la hectar. O altă subvenție este Ajutorul Național Tranzitoriu de 11,7 euro la hectar. De asemenea se acordă eco-schema PD-04 de 73 de euro la hectare pentru aplicarea unei agriculturi prietenoase. Cei care fac agricultură ecologică primesc o subvenție și mai mare.

Făclia vă prezintă în exclusivitate topul primelor 20 de firme cu cele mai mari suprafețe de teren pentru care au cerut subvenții la APIA Cluj.

Pe primul loc în acest top este firma Orgapic SRL, una din companiile lui Clemenns Tönnies, fiind înregistrată la Iași. Societatea face afaceri în agricultură, exploatând câteva mii de hectare de teren. Asociații Orgapic SRL sunt Clemens Tönnies, Agro Solum SRL (înregistrată la aceeași adresă) și o companie germană controlată de același afacerist german, Tonnies Anlage-und Vermogensverwaltung GMBH.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2023, Orgapic SRL a avut cifră de afaceri de 17.607.527 lei. Anul trecut, compania a înregistrat la APIA Cluj o suprafață de 3606,2 hectare de teren pentru a obține subvenții.

 

Pe locul secund la Cluj în topul celor mai mari deținători de terenuri agricole acre beneficiază de fonduri APIA se află firma Agro Iulia SRL, care a solicitat subvenție pentru 3098,27 hectare de teren agricol. Din datele prezentate de media reiese că firma Agro Iulia este controlată tot de Clemens Tönnies. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, anul trecut Agro Iulia a avut cifră de afaceri de 18.023.743 lei și profit de 297.535 lei

Clasamentul continuă cu Dachim SRL, cu o suprafață de 1651,51 de hectare de teren agricol. Compania își are sediul în comuna Mihai Viteazul, având ca obiect de activitate producția de cereale și de ulei, dar și trader de inputuri agricole. Compania Dachim a fost dezvoltată de turdeanul Dan Felea, din anul 1999, iar în septembrie 2021 a fost cedată către Vetimpex Capital.

Pe locul patru în acest clasament e află stațiunea de cercetări Agricole Turda cu 1405,23 de hectare, iar pe locul cinci este Valus SRL cu 1028 de hectare.

SC GN Mureș Agrar SRL ocupă locul șase în clasament cu 975 de hectare de teren, fiind urmată de USAMV Cluj cu 945 de hectare.

Urmează pe locul 8 Eco Luna Agrar cu 910 hectare de teren. Această compania cât și GN Mureș Agrar SRL sunt deținute de Călin Cozma, fost candidat al AUR la Primăria Cluj-Napoca. El a declarat că pentru Făclia că pentru înființarea unei culturi agricole e nevoie de o investiție de minim 5000 de lei, iar statul acoperă prin subvenția APIA abia 1000 de lei. „Subvenția e mică iar dacă se întâmplă o calamitate și pierzi toată cultura paguba e enormă, iar despăgubirile pentru astfel de situații sunt mici”, a spus Călin Cozma.

Urmează pe locul 9 în top firma Danadvice SRL cu 890 de hectare de teren. Firma Danadvice își are sediul în Cluj-Napoca iar în 2023 a avut o cifră de afaceri de 7.456.482 lei și un profit de 1.579.216 lei.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 34.19%.

DANADVICE SRL a raportat un număr de 7 angajați în anul 2023.

Această firmă este urmată de BT Bison SRL din Recea Cristur, cee care administrează ferma de bizoni. Din datele de la Ministerul Finanțelor reiese că BT Bison a avut anul trecut cifră de afaceri de 1,649,358.00 lei și datorii de 27.648.343 lei. Profitul a fost însă zero.

Ferma de bizoni administrată de această firmă se întinde pe o suprafaţă de 500 de hectare de teren din comuna Recea Cristur. Aici sunt crescuți aproape 300 de bizoni, care au fost aduşi din Danemarca, Germania, Franţa, Austria şi Belgia. Aceştia sunt crescuţi pentru carne.

BT Bison Ranch este deţinută de oameni de afaceri din Germania şi Austria.

Urmează pe locul 11 SC Modern Farm din Cluj-Napoca-806 hectare de teren iar pe locul 12 Agro Vegetal Solution cu 798 de hectare.

O altă firmă cu o suprafață importantă de teren pentru care a cerut subvenție la APIA este Ghio Impex SRL. Aceasta a cerut ajutor financiar pentru 766,92 hectare. Topul deținătorilor de terenuri agricole care beneficiază de fonduri APIA este completat de SC Agrarus Prod SRL cu 704 hectare. Următoarele locuri sunt ocupate de DMT Land SRL cu 681 hectare, Societatea Agricolă Arieșul cu 653 hectare, SC Agroturdean SRL cu 652 hectare, Nora LY Agroserv cu 639 hectare, Alfa Rovinex cu 615 hectare.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut