Excluderea lui Orban din PNL stârnește reacții la Cluj

Biroul Executiv al PNL a decis, vineri, să propună excluderea lui Ludovic Orban din partid. Decizia a fost luată cu 31 de voturi pentru excludere, două împotrivă şi două voturi nule. Propunerea BEx urmează să fie înaintată Consiliului Naţional al PNL.

În rândul liberalilor clujeni, părerile sunt diferite atunci când vine vorba de excluderea lui Ludovic Orban din partid.

„Este absolut regretabil că am ajuns în acest punct. Nu țin minte o excludere a unui președinte de partid în România, cel puțin nu în PNL. Dacă au existat plecări, au foat opțiuni ale președinților nu excluderi

Adevărul este că situația în care ne aflăm astăzi este rezultatul unui lung șir de erori făcute de ambele părți. Aștept să încheiem cât mai repede aceata etapă din istoria PNL și să ne preocupăm de alegători, de români”, a declarat pentru Făclia de Cluj, deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș.

„Rănile congresului nu s-au vindecat. În 2017 cand domnul Orban a câștigat alegerile, contracandidatul său, domnul Bușoi, a acceptat rezultatul și a rămas alături de partid și de președintele Orban în campaniile ce au urmat. Declarațiile și atacurile la adresa președintelui României, la adresa președintelui PNL, dar și la adresa colegilor sunt ca urmare a rezultatului de la Congres. Este trist că se spun lucruri urâte și neadevărate. Partidul Național Liberal nu înseamnă o singură persoană, ci mii de oameni care au luptat pentru ca PNL să fie astăzi în poziția de a avea președintele României și șansa de a guverna țara”, a afirmat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Mesajul lui Adrian Oros către conducerea PNL: Demisia! Luați-vă labele de pe PNL!

Senatorul clujean Adrian Oros, ministru al Agriculturii, susține că actuala conducere a PNL nu are niciun dram de legitimitate. „A fost instalată printr-o fraudă grosolană, cu metode de ev mediu. Fiecare membru și simpatizant PNL știe asta. Din nefericire o țara întreagă a asistat la spectacolul grotesc de la Congres.
Ca atare, ei nu au dreptul să decidă nimic în numele PNL. Cu atât mai mult excluderea liberalilor”, spune Adrian Oros. Liberalul clujean arată că deciziile și acțiunea acestei conduceri nelegitime sunt catastrofale.
„Au aruncat în aer coaliția de guvernare si au generat cu iresponsabilitate o instabilitate politica într-o perioada dificilă cauzată de criza pandemică.
Au compromis speranța unei guvernări de dreapta care să dezvolte România.
Au distrus credibilitatea și imaginea PNL. Cel mai vechi și mai onorabil partid românesc a fost transformat cu cinism în cea mai izolată si nefrecventabilă formațiune politică.
Au adus PNL la remorca PSD, după ce anul trecut au cerut voturile românilor ca să scape de PSD.

Deci, dacă analizăm obiectiv, fără patimă, cine sunt aceste personaje, care este parcursul lor politic, cum s-au cățărat în conducerea PNL și cât rău au reușit să facă în numai două luni, atât românilor cât si acestui partid istoric, concluzia este una singură: fiecare membru PNL are dreptul să le ceară demisia. Și fiecare român are dreptul să le ceară ieșirea din viața publică. Demisia! Luați-vă labele de pe PNL!”, a transmis Oros.

Ludobic Orban, „onorat” de decizie

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban s-a arătat, vineri, „onorat” de decizia Biroului Executiv, care a propus excluderea sa din partid, precizând că acest lucru demonstrează că el nu are nicio legătură cu „nenorocirile” făcute de Klaus Iohannis şi „gaşca demolatoare”.

„Sunt mândru, sunt onorat că sunt victima unei găşti demolatoare care a luat o decizie absurdă. În loc să plece ei de la conducerea partidului sau să se excludă pe ei pentru ceea ce au făcut, au formulat propunerea de excludere a mea din PNL. De ce spun că sunt onorat? Pentru că acest lucru demonstrează clar că eu nu am absolut niciun fel de legătură cu toate nenorocirile care au fost făcute de Klaus Iohannis şi de către gaşca demolatoare după data de 1 iunie”, a afirmat Orban după şedinţa BEx al PNL.

El a susţinut că, după această dată, România a fost ‘aruncată în criză’, iar românii au fost „fără apărare” în momente „extrem de dificile”, neavând sprijin în instituţiile statului.

„Această gaşcă demolatoare pilotată din ce în ce mai vizibil de Klaus Iohannis este cea care a făcut praf PNL, a făcut praf democraţia, drepturile şi libertăţile membrilor PNL, care au fost împiedicaţi să-şi exercite în mod liber drepturile şi a făcut praf coaliţia de guvernare şi iată şi-a desăvârşit opera de distrugere a oricărei speranţe de guvernare liberală a României prin aducerea PSD la guvernare. Nu vreau să mă mai refer la toate declaraţiile publice ale lui Iohannis, Cîţu şi compania. Ar trebui să le fie ruşine şi când se plimbă pe stradă să stea cu ochii în pământ şi să-şi ceară scuze până la sfârşitul carierei politice care ar trebui să fie foarte rapidă pentru minciuna repetată, pentru bătaia de joc faţă de români. Klaus Iohannis ar trebui să-şi ceară scuze către cei peste 6 milioane de români care i-au acordat încrederea şi de care el şi-a bătut joc”, a adăugat Orban.

Potrivit lui, nu este o întâmplare excluderea sa, acuzând faptul că preşedintele Klaus Iohannis a „intervenit în mod nedemocratic şi neconstituţional” pentru schimbarea sa din funcţia de preşedinte al PNL, deoarece el nu ar fi acceptat niciodată o înţelegere cu PSD.

„Aici avem de-a face cu premeditare şi – de ce nu – cu trădare, trădarea cetăţenilor români, înşelarea speranţelor şi aşteptărilor oamenilor care au crezut în Iohannis şi în PNL. Astăzi, spre deosebire de mine, care sunt complet disculpat prin această decizie, Iohannis şi cu slugile lui din conducerea PNL, după ce au promis că vor scăpa România de PSD, aduc PSD la putere”, a spus Orban.

Anca M. Colibășanu

Cosmin Puriș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut