Evoluție de mare succes a Corului armenilor din Gherla

Zilele trecute am consemnat un nou succes al corului Catedralei Armenești din municipiul Gherla, unde în cadrul unui regal de muzică corală a deschis programul manifestării culturale desfășurată în Biserica Romano-Catolică (Franciscană).

Comunitatea armenească din localitate de astă dată a fost reprezentată în corul comun  cu romano-catolicii dirijat de Molnár Árpád și care a interpretat trei piese ale compozitorilor Kodály Zoltán, Bárdos Lajos si Werner Alajos, prezentate în premieră de formația armenilor și romano-catolicilor. Repertoriul abordat în  cadrul concertului organizat în biserica de pe strada Bobâlna, renovată recent, a stârnit interesul publicului numeros care a luat loc în băncile frumosului lăcaș de cult. La sfârșitul concertului, președinta Uniunii Formațiunilor Muzicale Maghiare din România, Tóth Guttman Emese, a înmânat dirijorului corului Catedralei Armenești Gherla, Molnár Árpád, o plachetă de merit pentru contribuția adusă la reușita concertului coral. O nouă dovadă a aprecierii de care se bucură mesagerii muzicii comunității armenești din vechiul Armenopolis, un cunoscut centru al spiritualității și culturii transilvane.

De 13 ani corul este condus de clujeanul Molnár Árpád, care la sfârșitul anului trecut a susținut un reușit concert de orgă. Sub coordonarea lui, formațiile corale ale celor două biserici gherlene – Armenească și Romano-Catolică  – au îmbogățit repertoriul cu noi piese muzicale, dintre care unele interpretate în limba armenească.

Alături de corul armenilor, la concertul de duminică au mai participat formațiile Fundației „Téka” și Liceului Teoretic „Kemény Zsigmond” din localitate, precum și corul din localitatea Vlaha (comuna Săvădisla) , evenimentul fiind încheiat cu evoluția cunoscutului cor clujean pedagogic „Guttman Mihály”, dirijat de Bedő Ágnes. A cântat solo Petrovics Tünde, din Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut