Evenimente de marcă la Institutul Francez din Cluj-Napoca în luna martie

 

În luna martie, Institutul Francez din Cluj-Napoca devine epicentrul unei varietăți de evenimente culturale și educaționale menite să încânte și să inspire comunitatea locală. Cu o gamă diversă de expoziții artistice, programe de burse și festivaluri de film, Institutul Francez este locul unde pasionații de artă, cinema și cunoaștere se pot aduna și împărtăși experiențe unice.

  1. Expoziția „An AI walks into a bar” – Nicolae Romaniţan

Începând cu 7 martie și continuând până pe 5 aprilie, expoziția „An AI walks into a bar” aduce în prim-plan creațiile artistice ale lui Nicolae Romaniţan. Artistul multidisciplinar explorează diverse realități prin intermediul jocurilor video, serialelor de animație, filme și alte medii, în căutarea unei corespondențe între evenimentele istorice și lumea contemporană.

  1. Burse France Excellence Roumanie

Pentru studenții și cercetătorii români de nivel masterat, doctorat și post-doctorat, Institutul Francez lansează programul de burse France Excellence Roumanie. Data limită de depunere a candidaturilor este 4 martie 2024. Această oportunitate oferă posibilitatea unor colaborări academice și de cercetare de înalt nivel între Franța și România.

  1. Festivalul Filmului Francez in Romania

În cadrul celebrării a 100 de ani de la înființarea Institutului Francez, Festivalul Filmului Francez aduce la Cluj-Napoca cea de-a 28-a ediție a evenimentului între 21 și 24 martie la cinema Victoria.

Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de o accelerare continuă, de schimbare și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului.  –  Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu adevărat? Și dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări?  –  Publicul este invitat să se cufunde într-un program uluitor, care își manifestă susținerea pentru cinematografia de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona Vincent doit mourir de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă.

Veți putea regăsi în programul din acest an de la Cluj și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului și Competiția tinerelor talente – lungmetraj.

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public și critică. Filmul de deschidere a festivalului de la Cluj este Le Règne Animal de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la Premiile César, spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această secțiune va fi prezentat și filmul Une Année Difficile, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, La Bête – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“ (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: Rien à perdre, de Delphine Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic, Chien de la Casse regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers, Paula în regia Angelei Ottobah și Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără franțuzoaică și dădaca sa.“ (Screen International).

Martie este o lună plină de evenimente culturale și educaționale la Institutul Francez din Cluj-Napoca. Cu expoziții artistice provocatoare, programe de burse și festivaluri de film de renume internațional, Institutul Francez rămâne un loc vibrant al întâlnirii între culturi și al explorării noilor idei.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut