Evenimente academice cu participări internaționale, organizate la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, pe parcursul acestei luni, trei evenimente academice cu participări internaționale de renume: SERITECH – Congresul Comisiei Sericicole Internaționale (ISC), Conferința internațională ”Life Sciences for Sustainable Development”, în cadrul căreia va avea loc și o ceremonie de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, precum și Conferința internațională IENE 2022, a cărei temă principală este „Connecting people, connecting landscapes”.

SERITECH – Congresul Comisiei Sericicole Internaționale (ISC) ”The New Concepts in Sericiculture”, aflat la a XXVI-a ediție și organizat în premieră în România. deschide calendarul de evenimente la USAMV Cluj-Napoca, între 7-11 septembrie. Programul reuniunii va include și ședința de lucru a Comitetului Executiv ISC. La congres vor participa reprezentanții țărilor membre ale ISC și invitați marcanți din domeniul sericiculturii și ai industriei mătăsii din peste 15 țări, între care India, China, Japonia, Thailanda, Franța, România, Polonia, Brazilia, Cuba, Uganda, Kenya sau Etiopia. Ceremonia de deschidere a evenimentului va include și decernarea premiilor „Louis Pasteur” în sericicultură, destinate celor mai buni cercetători și antreprenori din domeniu.

România este membră fondatoare a Comisiei Sericicole Internaționale din anul 1959 și a obținut din partea ISC, în martie 2016, Certificatul de recunoaștere prin care a fost creat Centrul Global de Excelență pentru Cercetare Avansată în Sericicultură și Promovare a Producției de Mătase / CGECAS-PPM, cu sediul la USAMV Cluj-Napoca. Reprezentantul României în cadrul Comisiei Sericicole Internaționale este decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, prof. dr. Daniel Dezmirean.

Al doilea eveniment al acestei luni, găzduit de USAMV Cluj-Napoca și care acoperă o gamă largă de domenii științifice, este a XXI-a ediție a Conferinței internaționale Life Sciences for Sustainable Development(15-17 septembrie), la care participă 200 de specialiști din România (între care și și reprezentanți ai celor șase facultăți din cadrul USAMV Cluj-Napoca), Bulgaria, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Israel, Moldova, Spania, Serbia, Slovacia, Palestina.

La această ediție a conferinței, participanții vor pune accent pe schimbul de experiențe științifice, idei și concepte inovatoare, perspective în agricultură, horticultură, știința plantelor și animalelor, știința și tehnologia alimentației, biotehnologia, medicina veterinară, cu scopul de a încuraja inter și transdisciplinaritatea. În prima zi a conferinței va avea loc ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa președintelui secției de Horticultură a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” din București, prof. dr. Gheorghe Glăman.

Al treilea eveniment important la USAMV Cluj-Napoca este Conferința Internațională IENE 2022 (Infrastructure & Ecology Network Europe), în perioada 19-22 septembrie. Organizată în premieră în România, conferința va reuni circa 300 de experți internaționali în domeniul biodiversității și al infrastructurii de transport, având ca temă principală de dezbatere conexiunea dintre oameni, natură și infrastructură.

Organizată în format hibrid (on-line și on-site), conferința va oferi participanților ocazia de a interacționa cu invitații speciali și cu autorii a peste 110 prezentări (orale și postere) și de a participa la peste 20 de ateliere de lucru.

Tematica IENE 2022 include câteva puncte-cheie: situația europeană în ceea ce privește transportul și biodiversitatea, tendințele viitoare și recomandările pentru integrarea biodiversității în infrastructura europeană; cele mai bune practici pentru îmbunătățirea funcționalității coridoarelor ecologice, cu accent deosebit pe Proiectul SaveGREEN din regiunea Dunăre-Carpați, unde este planificată dezvoltarea la scară mare a infrastructurii de transport; susținerea declarației Conferinței IENE 2022 de către participanți și cei 400 de experți din rețeaua IENE – informează USAMV Cluj-Napoca.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut