Eveniment internațional dedicat studiului căpușelor, organizat de USAMV Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai mari evenimente științifice la nivel mondial dedicat căpușelor și bolilor transmise de acestea – a X-a ediție a Tick and Tick-Borne Pathogen Conference (TTP.10) – va fi organizat anul acesta de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” din Tulcea.

Congresul se organizează, în general, o dată la trei ani. Ediția anterioară a avut loc la Cairns, Australia. În cadrul ediției 2022, care se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie, la Murighiol, se vor reuni aproximativ 200 de cercetători din 40 de țări de pe toate continentele. Potrivit celor declarate de organizatorul conferinței, prof. dr. Andrei Mihalca, din partea Departamentului de Parazitologie și Boli Parazitare al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca, programul include 200 de prezentări științifice care abordează tematici precum ecologia și epidemiologia căpușelor și bolilor transmise de acestea (ex. Borrelioza Lyme, encefalita de căpușă etc.), genetică și genomică, taxonomie, evoluție, modelare spațială, diagnostic, tratament, imunitate și vaccinuri.

Din bugetul congresului, s-au oferit patru burse de participare unor tineri cercetători, care provin din Spania, Italia, Nigeria și Costa de Fildeș. La finalul evenimentului se vor acorda și diverse premii – pentru cel mai bun tânăr cercetător, pentru întreaga carieră sau pentru cele mai bune fotografii cu căpușe.

Având în vedere zona unică aleasă pentru desfășurarea evenimentului, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, ornitologii din cadrul celor două instituții partenere implicate vor organiza pentru participanți tururi pentru observarea păsărilor.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut