Eveniment fără precedent în istoria bisericii armeano-catolice din Ardeal

Niciodată în istoria comunității armenești din Gherla nu s-a întâmplat, cu ocazia celei mai mari sărbători anuale, Sfântul Grigore Luminătorul, să nu aibă loc obișnuita slujbă religioasă în Catedrala Armenească din centrul municipiului. Iată că în acest an nu a mai fost oficiată nici o slujbă, iar cauza exactă… nu se știe, însă se cunoaște faptul că la data de 19 iunie 2022 Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia (de care aparține și biserica armeană) a înștiințat comunitatea armenească din Gherla că la data de 2 iulie 2022, când a fost stabilită marea sărbătoare Sfântul Grigore Luminătorul nu se va oficia slujbă.

Una din „cauze” a fost că preotul parohiei, Küsmödi Attila, exact în ziua respectivă, adică în 2 iulie, participa la o întâlnire cu arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, IPS Kovács Gergely. Totodată, domnia sa a explicat că în zona Transilvaniei sunt doar 4 preoți romano-catolici care pot sluji și în rit armenesc în cele mai cunoscute centre armenești, Dumbrăveni, Gheorgheni, Frumoasa și Gherla. Deci, și la Gherla sunt probleme cu asigurarea asistenței religioase, de exemplu obișnuita slujbă duminicală în Catedrala Armenească are loc dimineața la ora 7:30 (!), când mulți creștini (mai ales vârstnicii), nu pot asista la liturghie.
În ciuda avertizării că nu se ține slujbă, președintele sucursalei Transilvania Nord a UAR, Ioan Esztegar, a inițiat organizarea unei întâlniri a armenilor gherleni și a invitaților din alte sucursale UAR din țară. Toată lumea, gazde și oaspeți s-au întâlnit în fața Catedralei Armenești din centrul orașului, dar în biserică nu s-a intrat, știindu-se că nu are loc slujba. De fapt, asta se știa înainte cu mult timp. De acolo, cei 150 de armeni s-au deplasat frumos în coloană ordonată spre Grădina de vară din parc, unde a avut loc masa obișnuită de Sfântul Grigore Luminătorul. La eveniment a fost prezent și ambasadorul Armeniei la București, E. S. Sergey Minasyan, care s-a adresat asistenței în limba armeană. Domnia sa a fost prezent și la manifestările de la Cluj-Napoca prilejuită de „Curtea Armeneacă”.

ÎPS Kovács Gergely a fost numit de Vatican conducătorul Ordinariatului Armenilor Catolici din România, deci are dreptul să ia decizii în anumite probleme organizatorice. Domnia sa a convocat în luna mai o întâlnire cu membrii comunității armenești din Gherla, la sediul parohiei, unde în prezența preotului paroh Küsmödi Attila s-au lămurit multe probleme comune, dar care, iată, s-au „reaprins” cu ocazia marii sărbători armenești din weekendul trecut.
Concluzia: armenii și o parte din oaspeți aveau cunoștință de lipsa slujbei religioase, motivată prin absența preotului paroh în ziua respectivă. Că, creștinii au fost frustrați de obișnuita slujbă, asta este adevărat. Credeți sau nu, lunga perioadă de pandemie a perturbat relațiile prietenești dintre enoriașii romano-catolici și armeni, care niciodată nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Dar, să nu asiste la o slujbă de Sfântul Grigore Luminătorul, este inadmisibil…
PS: Armenii din Gherla nu au preot de trei ani, pr. Szakács Endre fiind în concediu medical. Știrea bombă: chiar în preajma evenimentului atât de mult mediatizat, el a fost numit preot la Parohia Romano-Catolică „Sf. Ioan Botezătorul” din Târgu Mureș… Să vezi și să nu crezi!
Reacțiile s-au ținut lanț
„Din motive care ne scapă în acest moment, slujba ce trebuia să aibă loc în Catedrala armeano-catolică, ocazionată de sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul, nu a avut loc. Este un fapt fără precedent pentru armenii din Transilvania și sperăm să fie doar un «accident», iar Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, care are și titlul de Guvernator Apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România să nu uite că Sfântul Grigore a urmat calea plină de sacrificii și a stat 13 ani în temniţa din Hor Virap, pentru faptul că diviniza nu idolii păgâni, ci pe Dumnezeu cel Viu” – a scris redacția publicației Ararat.
O reacție imediată a venit și din partea președintelui UAR, Varujan Vosganian:
„Am luat act cu consternare de faptul că în data de 2 iulie 2022, ziua in care calendarul armeano-catolic îl sărbătorește pe Sfântul Grigore Luminătorul, Patriarhul ce a creștinat poporul armean, credincioșilor armeni catolici le-a fost interzis accesul în Catedrala armeană din Gherla, sediul spiritual al armenilor uniți din Transilvania. Este pentru prima oară de la sfințirea ei, acum mai bine de două secole, când Catedrala rămâne închisă, iar preotul refuză să oficieze slujba, după rânduiala. Având în vedere ca Ordinariatul Armeano-Catolic este în uniune personală cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Maghiară de Alba Iulia și că aceasta a decis ca preotul-paroh al Catedralei armene sa fie un preot romano-catolic maghiar, consider ca Arhiepiscopia Romano-Catolică Maghiară datorează explicații pentru acest gest de impietate la adresa tradițiilor și credinței armenilor catolici din România” – a scris Varujan Vosganian, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„A fost solicitat arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia”.

Într-o postare, tot pe Facebook, Ordinariatul Armenilor Catolici din România precizează că nu are în prezent niciun preot catolic armean și, pentru ca credincioșii armeni catolici să-și practice credința după propriile ritualuri și să ducă o viață sacră conform ritualurilor lor antice, „a fost solicitat arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia”.
„În bisericile aparținând Ordinariatului Armenilor Catolici din România, pentru considerație pastorală, Sfânta Liturghie armeană catolică se săvârșește în limba maghiară (…). Unul dintre cele mai importante obiective ale eforturilor noastre pastorale actuale este ca credincioșii noștri să trăiască nu doar Sfânta Liturghie – așa cum a fost până acum – ci și întreaga viață sacră și rituală, conform vechilor rituri armenești (…) Cel mai mare sfânt al armenilor este Sfântul Grigore Luminătorul, care, conform tradiției, a condus poporul armean la lumina lui Hristos. Sfântul Apostol este pomenit în mai multe zile ale anului în calendarul liturgic armean.
Declarăm clar pentru toată lumea, dar cu suficientă determinare, că parohia catolică armeană din Gherla aparține exclusiv Ordinariatului armenilor catolici din România. În acest sens, respingem respectuos orice intenție sau încercare de a discredita această datorie pastorală sacră pentru noi” – a transmis Ordinariatul armenilor catolici din România.

Redacția

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut