Eveniment expozițional Marcel LUPȘE, la Muzeul Municipal Dej

Galeria Muzeului Municipal Dej a fost arhiplină joi, 7 decembrie, cu prilejul vernisării expoziției de pictură Miresme, semnată Marcel Lupșe. Un eveniment organizat de muzeu, sub egida Primăriei Dej, în colaborare cu Rotary Club Dej și Uniunea Artiștilor Plastici din România.        Expoziția a fost deschisă de prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal, criticul de artă Oliv Mircea și preot profesor Ioan Bizău, de la UBB, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca fiind cei care au vorbit despre lucrările artistului, subliniind un vizibil (și aproape palpabil) simţ al construcţiei şi sintezei în lucrările expuse, menite a recrea un echilibru întemeiat pe ritmurile şi corespondenţele firești dintre om și natură. O relație ancestrală pe care artistul o valorifică cu smerenie, în adevărate simfonii coloristice, ce dezvăluie o lume a vegetalului construită pe efecte cromatice, combinații și contraste, suprapuneri și asocieri.

Astfel, în pictura lui Marcel Lupșe vegetalul, încărcat de „mireasma clipei”, capătă valențele unui organism viu în care valorile plastice, stabilite în funcție de o armonie de ansamblu, devin simboluri. Și dacă această transformare se petrece, în „niște lungi ecouri unite-n depărtare”, îl pot parafraza pe Baudelaire spunând că ele, simbolurile, în miresme, culoare și sunet, se-ngână și își răspund. „Restul, e pictură”, după cum spune artistul, în catalogul „Zilele Răsurii” (2023), iar eu aș adăuga: adică, e „tot ce vrăjește mintea și simțurile-ncântă”

Născut la Dej, în 1954, Marcel Lupșe este absolvent al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, doctor în arte vizuale la UAD Cluj-Napoca, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din anul 2012 Vicepreședinte al Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița. Începând cu 1979, expune constant în cadrul unor expoziții de grup și expoziții personale, atât în țară cât și în străinătate, lucrările sale făcând parte din numeroase colecții particulare și galerii naționale și internaționale. De asemenea, Marcel Lupșe deține un impresionant palmares de premii: în 1989 – mențiune, Expoziția Internațională de pictură a tineretului – Sofia, Bulgaria; 1997 – premiul pentru pictură al saloanelor „Liviu Rebreanu”, Bistrița; 2000 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de Cavaler; 2001 – Premiul pentru pictură al Saloanelor Moldovei, Chișinău, R. Moldova; 2005 – Premiul „Lascăr Viorel” pentru pictură al Bienalei „Lascăr Viorel” Piatra Neamț; 2009 – Premiul UAP/Pictură, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Viorel” Piatra Neamț; 2010 – Premiul pentru pictură al Municipiului Bistrița; 2017 – Premiul pentru pictură al Filialei Interjudețene UAP Cluj-Bistrița; 2022 – PREMIUL ”ION ANDREESCU” AL ACADEMIEI ROMÂNE.

La Bienala Internațională Meeting Point, Arad, 10 noiembrie 2023, Marcel Lupșe a primit Premiu de excelență „Opera Omnia.

Din anul 2013 este Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița, iar din 2014 este Cetățean de Onoarea al județului Bistrița-Năsăud.

Așadar, o seară minunată, deopotrivă culturală și mondenă, încărcată de bucuria revederii cu maestrul Lupșe, după o absență de 24 de ani de pe simezele dejene. Și, tot la capitolul emoții, cu un imens regret pentru pierderea Galeriei de Artă a orașului, pierdere pe care Muzeul Municipal se străduiește s-o suplinească din plin.

M. Vaida

Foto: Zoltan Oprișan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut