Eveniment editorial inedit la Cluj-Napoca

Clujenii sunt așteptați joi la un eveniment editorial inedit. Este vorba de lansarea cărții „Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată” realizată de jurnalistul Romeo Couți. Volumul este rezultatul unor interviuri realizate de jurnalistul Romeo Couți cu specialiști de prestigiu în problematica maghiară din domenii relevante: politică externă, intelligence, diplomație și mass-media.

Printre contributori se numără istoricul și diplomatul Alexandru Ghișa, jurnalistul Tibori Zoltan și expertul în război hibrid Tudor Păcuraru. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17 la Cinema și Teatrul „Florin Piersic”

Volumul aduce în atenția publicului personalitatea carismatică dar și controversată a lui Viktor Orban, premierul Ungariei. De la simbolul “Lebedei negre” din baletul lui Ceaikovski până la fenomenul “Lebăda Neagră” a lui Nassim Nicholas Taleb cititorul își poate imagina orice despre personalitatea liderului politic de la Budapesta.

Volumul “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată” urma să fie lansat oficial în 15 martie 2023, la Biblioteca Județeană “Ioan Căianu” din Miercurea Ciuc. Evenimentul a fost considerat de oficialii județului Harghita ca fiind unul “politic”, iar aceștia au dispus anularea acțiunii.

În cele din urmă evenimentul editorial a avut loc într-o altă locație din Miercurea Ciuc. Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Harghita, partenerul editurii Creator care a publicat cartea a schimbat locația și a ținut-o secretă până înainte cu două ore de eveniment pentru a evita sabotarea lansării. Cu toate acestea, un public numeros a participat la prezentarea volumului “Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban și o obsesie asumată”.

La lansarea de la Miercurea Ciuc au fost prezenți doi dintre contributorii volumului: dr. Alexandru Ghișa, istoric și diplomat și prof. univ. dr. Tudor Păcuraru col. SRI (R).

“Pentru ceea ce face Viktor Orban, ca o lebădă neagră, indiferent de rezultatul conflictului din Ucraina, poziția duplicitară a Ungariei va atrage efecte negative asupra tuturor partenerilor ei din NATO și UE.” a spus la lansare Tudor Păcuraru.

După o prezentare a culiselor diplomației româno -ungare, diplomatul Alexandru Ghișa a precizat: “Construcția relației româno-ungare poate reveni oricând pe un trend pozitiv prin aplicarea acordului de parteneriat strategic între România și Ungaria, Tratat care este în vigoare, dar neglijat de Viktor Orban.

Coordonatorul volumului, jurnalistul Romeo Couți s-a declarat dezamăgit de atitudinea autorităților județene din Harghita de a boicota evenimentul și consideră că secuii din zonă au nevoie de informații din surse alternative în ceea ce îl privește pe omul politic Viktor Orban și strategia lui pentru obținerea unei influențe dominante în Transilvania.

Președintele Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Harghita, Claudiu Dăbău spune că: “Momentul de înaltă ținută academică a fost unul cultural și nu unul politic așa cum s-a încercat să fie acreditată idee de către autoritățile județene din Harghita.”

Publicul din sală a fost interesat dacă există soluții pentru eliminarea tensiunilor în relațiile bilaterale și cum se explică pasivitatea decidenților din București față de politica agresivă a Budapestei pentru obținerea controlului în Transilvania.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut