Eveniment dedicat aniversării a 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” invită clujenii la un nou eveniment din seria celor pregătite cu ocazia aniversării a 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca.

Evenimentul se va desfășura vineri, 18 iunie, în Parcul Central, la Centrul de Cultură Urbană Casino. La ora 16:00, cei mai fideli cititori dintre cei mici vor fi așteptați, cu surprize, de mai multe personaje din povești, iar de la ora 17:00 va avea loc lansarea antologiei în două volume Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – două decenii de istorie: 2000-2020”. Lansarea va fi urmată de o discuție cu tema „Rolul și importanța bibliotecii în viața comunității”, care îi va avea ca invitați pe prof. univ. dr. Ioana Bican și George Vasile Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană, și de premierea cititorilor fideli ai bibliotecii. Seara se va încheia cu un mini-concert susținut de reprezentanți ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În cele două volume sunt cuprinse articole publicate de persoane din cadrul bibliotecii, în perioada 2000-2020 – mărturii ale activității desfășurate pentru publicul din Cluj-Napoca și din județul Cluj în îndeplinirea misiunii de bibliotecă publică a județului.

În evoluția sa, Biblioteca publică clujeană a parcurs mai multe etape. La 14 mai 1921 s-a deschis Biblioteca Populară, care a funcționat pe lângă Biblioteca Universității „Regele Ferdinand”. Biblioteca Municipală a fost înființată în 6 septembrie 1949, devenind, în august 1950, Biblioteca Centrală Regională. La 3 martie 1968 devine Biblioteca Municipală Cluj, iar din 1974 – Biblioteca Județeană Cluj. În anul 1992 i se atribuie numele poetului Octavian Goga.

Biblioteca are în prezent cinci puncte de servicii destinate publicului: sediul central (din anul 2002), Filiala Kogălniceanu (1995), Filiala „Traian Brad” (1978), Filiala Zorilor (1990), Filiala Grigorescu (2018) și un Serviciu de Bibliotecă Mobilă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut