Europenii aruncă 22 de milioane de tone de hrană pe an

hranaLocuitorii Uniunii Europene (UE), în frunte cu cei din Marea Britanie, risipesc 22 de milioane de tone de hrană pe an, arată un studiu realizat la cererea UE și publicat în Environmental Research Letters. Specialiștii adaugă că ar putea fi evitată 80% din această cantitate, relatează site-ul pourquoidocteur.fr., citat de Agerpres. Studiul a fost alcătuit pe baza datelor furnizate de șase cercetări naționale despre risipa alimentară, efectuate în Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania și România. Realizatorii studiului au recunoscut dificultatea de a măsura risipa din cauza absenței unor date fiabile, astfel încît au încercat să o cuantifice prin consumul de resurse care a servit la producerea ei (apă și azot). În acest scop, cercetătorii au măsurat amprenta de azot și de apă a populațiilor, doi indicatori de producere a hranei, furnizați de FAO (Food and Agriculture Organization). Prin asocierea datelor, au reușit să afle că fiecare locuitor al Marii Britanii risipește echivalentul unei cutii de conserve pe zi. Românii, care sînt cel mai puțin risipitori dintre locuitorii statelor studiate, risipesc un măr pe zi de persoană. Fără nici o surpriză, alimentele care se risipesc cel mai mult sînt fructele, legumele, cerealele și carnea. Potrivit autorilor, s-ar putea evita 80% din mîncarea risipită. Extrapolînd datele la celelalte state ale UE, cercetătorii au ajuns la concluzia că europenii risipesc anual 22 de milioane de tone de hrană, ceea ce corespunde unei pierderi de apă necesară pentru producerea acestor alimente de 57 de kilometri cubi pe an.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut