Eurodeputatul Daniel Buda la întâlnirea cu președintele Bolojan: Fermierii români au nevoie de predictibilitate

Preşedintele interimar s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu europarlamentari români pentru a discuta priorităţile strategice ale ţării în contextul european şi internaţional actual. Discuţiile s-au concentrat pe subiectele prioritare aflate pe agenda Uniunii Europene, inclusiv securitatea şi apărarea europeană, relaţia transatlantică, bugetul multianual al Uniunii, absorbţia fondurilor europene – în special a celor din PNRR -, sprijinul pentru Ucraina şi politica de extindere a Uniunii, precum şi pe modalităţile prin care România îşi poate consolida poziţia şi contribuţia în cadrul UE.

Prezent la întâlnirea de la Cotroceni, eurodeputatul Daniel Buda a declarat că a ținut să sublinieze importanța asigurării unei finanțări adecvate pentru Politica Agricolă Comună post-2027. „Fermierii români au nevoie de predictibilitate, iar viitorul buget european trebuie să reflecte acest lucru. Totodată, am accentuat necesitatea menținerii fondurilor pentru coeziune și agricultură în linii bugetare distincte, fără unificarea acestora într-un buget comun. Aceste domenii strategice trebuie protejate pentru a sprijini dezvoltarea echilibrată a regiunilor și mediului rural.

Parlamentul European joacă un rol esențial în definirea acestor direcții, iar europarlamentarii români au datoria de a reprezenta activ și responsabil interesele României.

România poate avea o voce puternică în Europa atunci când există colaborare reală între instituțiile naționale și reprezentanții de la Bruxelles”, a declarat Daniel Buda.

Preşedintele interimar al României le-a mulţumit europarlamentarilor pentru eforturile susţinute în promovarea intereselor ţării la nivel european, subliniind rolul esenţial al acestora în avansarea acestor interese.

Sursa citată informează că Ilie Bolojan le-a transmis europarlamentarilor români că este importantă o colaborare eficientă între aceştia şi Reprezentanţa României la UE, precum şi cu instituţiile din ţară – Parlamentul, Guvernul, ministerele – pentru a coordona poziţiile naţionale şi a asigura o abordare unitară în domeniile esenţiale.

„În domeniul apărării, s-a discutat despre necesitatea unei viziuni coordonate, care să integreze industria de apărare, domeniile prioritare de investiţii, aspectele financiare şi complementaritatea cu NATO, garantul apărării colective. România va urmări consolidarea capacităţii de apărare şi dezvoltarea industriei naţionale, valorificând oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul NATO”, arată Administraţia Prezidenţială.

Un subiect abordat de majoritatea membrilor români ai Parlamentului European a fost contextul electoral actual.

„În acest sens, preşedintele Ilie Bolojan a subliniat necesitatea unui proces electoral transparent şi eficient, subliniind că o desfăşurare corectă a alegerilor reprezintă un interes strategic pentru România, esenţial pentru consolidarea democraţiei şi pentru câştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului”, precizează Administrația Prezidențială.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut