Eurodeputatul Daniel Buda: Este inexplicabilă decizia Comisiei Europene de a refuza restricţiile la importurile de cereale din Ucraina

Eurodeputatul român Daniel Buda, membru al Grupului Popularilor Europeni din legislativul european, spune că decizia Comisiei Europene de a refuza restricţiile la importurile de cereale din Ucraina este inexplicabilă, precizând că acest lucru va duce la crearea unor sentimente anti-ucrainene în Europa, în special din partea fermierilor.

„În acest context Comisia Europeană trebuie să aloce resurse financiare noi pentru a compensa pierderile de venit. Autoritățile naționale trebuie să întărească controalele la frontieră, astfel încât fiecărui contingent ajuns în România să îi fie verificată calitatea și reziduurile de substanțe chimice, în condițiile în care Ucraina folosește o serie de substanțe fie interzise in Europa, fie în limite mult peste cele admise in Europa.

Conform surselor furnizate de către reprezentații sectorul agricol, România a pierdut peste 3 miliarde EUR doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care adăugăm pierderi preliminare estimate la peste 1,3 miliarde EUR asociate, până în prezent, anului 2023 – din cauza perturbării pieței regionale a cerealelor.

În același timp, atât Comisia Europeană cât și autoritățile din România trebuie să privească cu maximă atenție la măsurile asumate de Ucraina pentru limitarea exportului de cereale, astfel încât sa nu fie perturbate și mai tare piețele Europene”, a declarat Daniel Buda.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări. Măsura, care expira la 15 septembrie la miezul nopţii, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei. „În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, a anunţat Comisia Europeană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut