Eurocaravana prosperității și libertății

Peste 200 de tineri liberali din zona de nord-vest a României s-au reunit, sâmbătă, la Cluj-Napoca pentru a lansa campania „𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 î𝐧 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞”. La manifestare au luat parte și reprezentanți ai administrației locale liberale din această parte a țării, ai Executivului dar și europarlamentari. Campania a fost gândită pentru tineri cu scopul de a evidenția importanța Uniunii Europene și a beneficiilor care decurg din apartenența la construcția europeană.

Evenimentul a stat sub semnul valorilor europene, fiind subliniat rolul libertății, al democrației, păcii, prosperității dar și al componentei creștine.

Calea cea mai bună

Liderul TNL, Mara Mareș a explicat că motivul care a dus la inițierea acestei caravane a fost legat de faptul că populiștii și extremiștii pot distruge viitorul tinerilor din România și poate afecta parcursul oricărui om care a ales să-și facă un viitor în țară. „Este timpul să acționăm cu hotărâre și să ne angajăm în derularea unei agende pozitive și pragmatice. Trebuie să le arătăm oamenilor că UE reprezintă calea cea bună pentru noi iar acest lucru este demonstrat de toate proiectele cu fonduri europene. O prietenie cu Moscova nu este în niciun caz o opțiune pentru noi”, a subliniat Mara Mareș.

Nimic fără Dumnezeu

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanul a subliniat în discursul susținut în fața tinerilor liberali că pentru români tema europeană înseamnă continuarea viziunii unor oameni mari ai României, pornind de la Brătieni și de la corifeul Sălajului, Iuliu Maniu, care în 1917 avea viziunea unor state unitare într-o Europă puternică și unită.

Dinu Iancu Sălăjanul a ținut să remarce că prin credință este apărat dreptul la libertate a tuturor cetățenilor europeni, dar și la demnitatea tuturor cetățenilor României.

„Vă rog ca în toate activitățile dumneavoastră să nu uitați de Dumnezeu. Înaintașii noștri au spus „Nimic fără Dumnezeu. De ce vă spun aceste lucruri? Pentru că noi prin credința noastră apărăm dreptul la libertate a tuturor cetățenilor europeni, dar și la demnitatea tuturor cetățenilor României. Ce înseamnă pentru mine valorile liberale? Sunt convins că toți aleșii locali sunt hărăziți de Dumnezeu ca să ajungă în aceste funcții. Unii să se chinuie iar alții să fie învingători. Dacă vorbim de o administrație liberală care a reușit în Europa puteam să spunem că avem ca model dezvoltarea Clujului, a Oradei, Bihorului și nu peste mult timp se va vorbi și despre dezvoltarea Țării Silvaniei și Maramureșului. Acest parcurs de continuitate se bazează pe credință, pe respect și pe dorința de a reuși”, a spus liberalul.

Construcția care a adus pacea pe continent

Ovidiu Câmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a transmis că Uniunea Europeană este construcția care a adus pacea pe acest continent. „Aș vrea să ne gândim cu toții care sunt rezultatele aceste construcții politice. În mai se împlinesc 74 de ani de la lansarea Planului Schuman care își propunea construcția europeană pentru a aduce pacea pe acest continent. Gândiți-vă că acum 70 de ani, Europa era distrusă de cel de-al doilea război mondial și care este progresul pe care Uniunea Europeană a reușit să îl aducă statelor membre. (…) Aș aminti și rezultatele excelente ale României de când am intrat în Uniunea Europeană, avem 17 ani de apartenență la UE. V-aș prezenta un singur indicator, PIB per capita raportat la puterea de cumpărare. În 2000 eram la 26% din media Uniunii Europene, aproape de statele de pe continentul african, iar astăzi suntem la 78% din media Uniunii Europene, ceea ce ne poziționează în Europa Centrală și de Est ca statul cu cea mai rapidă recuperare economică din această parte a Europei. (…) În regiunea de nord-vest sunt campionii absorbției de fonduri europene. Suntem pe primul loc la nivel național în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Clujul este un exemplu de bune practici, fiind în primele 10 orașe de la nivel european care au obținut titlul de oraș care își propune să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2030. Peste 60% din cetățenii de aici consideră că viața lor s-a îmbunătățit în ultimii 5 ani, chiar dacă am avut de trecut peste nenumărate crize”, a afirmat Ovidiu Câmpean.

Datoria de a păstra Europa la noi acasă

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a arătat că tema aleasă de tinerii liberali este mai actuală ca niciodată. „Este o realitate. De la 25 la sută putere de cumpărare per capita la peste 75 la sută putere de cumpărare este un pas mare. Cred că următorii ani vor fi extrem de accelerați și cred că vom ajunge în scurt timp să fim cel puțin la media europeană din acest punct de vedere”, a spus Tarcea. Viceprimarul a subliniat că Europa înseamnă libertatea de exprimare, libertatea de a trăi și libertatea de a te simți bine la tine acasă. „Este un lucru despre care se vorbește mai puțin pe care apartenența la Uniunea Europeană îl asigură în fiecare localitate: libertatea. Să ne gândim ce se întâmplă la câteva zeci, sute de kilometri de granița României, unde tineri ca și voi, care acum trei ani aveau diverse activități, se întâlneau să socializeze, să se distreze, sunt astăzi obligați să își apere țara, să își apere bunurile, să își apere părinții. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi. Europa în fiecare localitate înseamnă libertatea de exprimare, libertatea de a trăi, libertatea de a te simți bine la tine acasă. Noi, ca cetățeni europeni, avem un rol foarte important și datoria de a păstra Europa la noi acasă, un rol care cred că nu este doar al politicienilor. Cred că este responsabilitatea fiecărui cetățean de a face toate demersurile necesare pentru a putea să păstrăm Europa la noi acasă, să eliminăm extremismul și să ne asigurăm că viitorul României este în Uniunea Europeană”, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.

Avertismentul lui Abrudean

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a avertizat că în România se vorbește foarte puțin despre Uniunea Europeană în timp ce alții vorbesc despre Rusia. „Avem în ultima vreme mesaje tot mai puternice în acest sens, avem o propagandă incredibilă. Una din instituțiile pe care le am în coordonare al Guvern se ocupă de combaterea propagande, a fake news. Este vorba de Directoratul pentru securitate cibernetică. Îmi spun colegii că în fiecare zi apar mii de amenințări hibride, a propagandei și fraudei. Asta o putem combate doar prin dialog, vorbind de ce înseamnă UE”, a spus Abrudean. El a mai explicat că e foarte important să ne informăm corect, precizând că Uniunea Europeană este despre libertate, democrație, solidaritate, coeziune, respectarea drepturilor omului și bunăstare. „În facultate am studiat istoria construcției europene. Astăzi vorbim despre viitorul construcției europene iar asta depinde în mare măsură de fiecare dintre noi”, a remarcat Abrudean.

El le-a spus tinerilor liberali că a fost extrem de încântat la un eveniment ce a avut loc la Paris să vadă ca participanți din Japonia, Noua Zeelandă sau Australia știau despre Cluj că se află în top zece orașe la nivel european din punct de vedere al calității vieții.

„La începutul anului, am fost la Paris la prezentarea studiului economic al României în fața celor 38 de state membre OCDE, extrem de serioase din punct de vedere al evaluărilor, însă discutând cu delegați din toate colțurile lumii, am fost extrem de onorat și de încântat să văd că ei știau despre Cluj foarte multe lucruri. Știau că este orașul din România în top 10 orașe la nivel european din punctul de vedere al calității vieții. Extraordinar, din punctul meu de vedere, și cu asta trebuie să începem. Clujul este un model pentru toată regiunea, pentru toată România, chit că uneori ceilalți ne privesc cu invidie – eu îi zic constructivă. Asta înseamnă Uniunea Europeană, ceea ce se întâmplă la Cluj. Faptul că oameni din Japonia, din Noua Zeelandă, din Australia vorbesc despre Cluj înseamnă enorm pentru mesajul european pe care trebuie să îl transmitem: Clujul s-a dezvoltat cu bani europeni, datorită administrației locale, dar fără bani europeni, Clujul nu ar fi fost în top 10 orașe din punct de vedere al calității vieții”, a menționat Mircea Abrudean.

Democrația trebuie apărată în fiecare zi”

Primarul Emil Boc a explicat că pricipalele beneficii ale UE pentru tineri constau în pace, securitate, absorbție de fonduri europene, libertate de mișcare și de alegere a locului de muncă, libertatea academică și de a învăța în orice universitate și romingul.

”Acum suntem la o alegere electorală europeană distanță de începutul sfârșitului Uniunii Europene, dacă în 9 iunie 2024 nu vom trimite în Parlamentul de la Bruxelles o consistentă, serioasă și puternică majoritate pro-europeană și dacă vom lăsa ca alții, extremiștii, să pătrundă în structurile de conducere ale UE, nu va mai fi decât un singur pas până când destrămarea acestui continent și a UE, va fi pe tapet. Brexitul a arătat că dezinformarea și necunoașterea avantajelor apartenenței europene ne poate conduce la dezastru”, a avertizat Boc.

Edilul a spus că Uniunea Europeană este construcția politică cea mai reușită de pe planetă care a dus pacea, securitatea și accesul la prosperitate a tuturor cetățenilor europeni. „Democrația trebuie apărată în fiecare zi, pentru că demonii trecutului sunt acolo. (…) Faptul că noi avem acest bulgăre de aur care este UE nu lăsați să îl pierdem, pentru că în timp pierdem viitorul nostru și al copiilor voștri”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a atras atenția că extremiștii nu au soluții și că pe aceștia îi caracterizează doar gălăgia și violența. Referindu-se la opoziția cancelarului austriac Karl Nehammer față de intrarea României în Schengen, Emil Boc a dat asigurări că țara noastră va adera la spațiul de liberă circulație, subliniind că „nu poți face politică internă pe spinarea unui popor demn”.

”Noi, transilvănenii, am stat peste 200 de ani, de la 1699 până la 1918 sub jugul Imperiului Habsburgic, și a dispărut imperiul acela pentru că nu au recunoscut drepturile. Nu aș vrea ca și domnia sa aibă după alegeri aceeași soartă.

Nu poți face politică internă pe spinarea unui popor demn, care și-a câștigat dreptul în Europa. Cu siguranță vom reuși să aducem România în Schengen”, a declarat primarul.

La finalul evenimentului, tinerii liberali au desfășurat un steag al României și UE lung de 30 de metri și lat de 10 m.

Steagul va străbate toate cele 41 de județe ale țării și municipiul București, iar în 9 Mai, de Ziua Europei, va ajunge la București.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut