„Este de datoria fiecăruia de a se implica in cazuri de violență și abuz în familie” 

 Subiectul violenței împotriva femeilor a revenit zilele trecute în actualitate, odată cu marcarea Zilei Internaționale pentru eliminarea și prevenirea acestui fenomen atât de răspândit. Si chiar dacă legislația este destul de generoasă în acest sens, prea puțin se aplică, aspect asupra atrag atenția unii politicieni clujeni. Căci cifrele sunt îngrijorătoare când vine vorba de violența împotriva femeilor. Anul acesta, în primele nouă luni, au fost aproximativ 66.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazuri de violenţă domestică.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, atrage atenția asupra unui pas foarte important, în ce privește legislația pentru prevenirea fenomenului de violență împotriva femeii.

“Cel mai important pas in  prevenirea violenței împotriva femeilor a fost adoptarea legislației necesare brățărilor electronice de monitorizare a agresorilor și operaționalizarea acestui sistem, deocamdată sub formă de program pilot”, a precizat Radu Moisin.

„Violența împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În România, în anul 2020, 212 femei au fost ucise în familie. În anul 2021 numărul acestora a crescut cu 10%.

În România, din totalul plângerilor prealabile depuse la poliție, peste 50% au fost retrase. Deși există cadru legal pentru stoparea violentei, din păcate victimele ajung să se lovească de stigma societății păstrând astfel tăcerea.

Problema cea mai mare nu este cadrul legal, sau lipsa asociațiilor de profil, problema este frica și lipsa de informații.

Avem centre specializate, proceduri și legi care să salveze femeile din ghearele agresiunii, însă avem și o moștenire grea.

Rușinea, neajunsurile și tradițiile înrădăcinate in familiile arhaice, acestea, de multe ori, împiedică femeile să ceară ajutor specializat. Prin urmare este de datoria fiecăruia de a se implica, in cazuri de violența și abuz în familie. Ceea ce avem nevoie cu adevărat, este, creșterea frecvenței campaniilor de informare, atât a cetățenilor cât și a victimelor. Femeile au nevoie sa știe că pot primi sprijinul necesar și că nu este o normalitate ceea ce trăiesc”, a afirmat pe de altă parte, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Am asistat recent la o masă rotundă organizată de un ONG, ACTEDO, împreună cu Baroul Cluj, care a atins și această temă. Concluzia a fost că legislația este cuprinzătoare (desigur, întotdeauna se poate mai bine), însă problema este cu punerea ei în aplicare. O simplă reglementare este iluzorie dacă oamenii nu o cunosc și, mai mult, autoritățile nu o cunosc, nu o conștientizează și nu au resursele necesare pentru a gestiona fenomenul. Ministrul Bode este codaș la acest capitol pentru că are pârghiile pentru a pune în aplicare legislația, poate aloca resursele necesare și…nu o face nici după ce i se atrage atenția și i se reproșează în mod repetat”, a subliniat și deputatul USR de Cluj, lider al organizației județene a partidului, Oana Murariu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut