Schengen | Dacian Cioloş: ”Opoziţia Austriei nu este un accident. Este şi rezultatul politicii noastre”

Opoziţia Austriei faţă de extinderea Schengen nu este un accident, afirmă joi europarlamentarul Dacian Cioloş, care consideră că „am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor”.

„Ce vedem azi în poziţia guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, faţa hidoasă a populismului şi politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când serveşte intereselor proprii. Am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani şi în ultimele luni, o poziţie puternică a României. Opoziţia Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este şi rezultatul politicii noastre”, a scris Cioloş pe Facebook.

Potrivit fostului comisar european, relaţiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp.

„Poţi obţine lucruri în negocieri când construieşti relaţii de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă. Pentru mine, este evident cine nu şi-a făcut treaba în interesul ţării, acum şi în anii care au trecut. Dar mi-aş dori să înţelegem cu toţii că nu vom avea niciodată o poziţie puternică în UE, pe măsura forţei pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici şi provinciali”, a adăugat Dacian Cioloş.

Eurodeputatul a arătat că România are nevoie de lideri politici care ştiu să negocieze, care pot să propună şi să susţină argumentele noastre, care au o viziune şi un plan pe termen lung, care sunt fermi şi joacă de pe poziţii egale cu şefii de stat sau de guvern din celelalte ţări.

„Ca cetăţeni şi lideri politici, avem câteva lecţii de învăţat de aici, lecţii pe care ar fi trebuit să le fi învăţat de mult. De aceea, calm si de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia şi nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluţia, ci acţiunea calculată, strategia, perseverenţa, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântaţi, ci calm şi precis”, a transmis eurodeputatul, membru al REPER.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut