Eroina mondială cu record absolut la parașutism, celebrată de Ziua Aviației Civile 

Personalităţi din sectorul aviaţiei, reprezentanţi ai mediului academic clujean, precum şi cadre militare au luat parte, marți, la activitățile dedicate aniversării împlinirii a 90 de ani de la unul dintre cele mai răsunătoare recorduri mondiale realizate de un român. Este vorba de recordul mondial feminin de salt cu parașuta de la înălțimea de 6.000 m, realizat de Smaranda Brăescu, în 2 octombrie 1931, în Câmpia Bărăganului.

Evenimentul a avut loc la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu’’ şi a fost organizat în contextul zilei de 7 decembrie când se sărbătoreşte Ziua Internațională a Aviației Civile.

Cu această ocazie a fost vernisată o expoziție de fotografii care surprind momente din viața Smarandei Brăescu, prima femeie cu brevet de parașutist din România, a fost prezentat filmul documentar „Smaranda Brăescu” realizat de col. Cornel Mituț și a fost lansată cartea „Smaranda Brăescu-Lăsați-mă să zbor”, apărută la Editura Ecou Transilvan.

„Astăzi este Ziua Internațională a Aviației Civile și având în vedere importanța evenimentului aș dori să-l felicit pe domnul comandorul Laurenţiu Buzenchi, președintele Filialei Cluj a Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii și pe membrii asociației pentru că dânșii continuă activitatea extraordinară pentru aviația românească și internațională. Evenimentul de astăzi este foarte important pentru că personalitatea Smarandei Brăescu depășește granițele României, având recorduri la nivel mondial. Smaranda Brăescu a făcut istorie și a inspirat foarte multe femei. De aceea aș vrea să subliniez că din cei 1300 de angajați din perimetrul aeroportului sunt femei și atât noi cât și companiile din zona noastră dorim să încurajăm egalitatea de șanse.  Aeroportul din Cluj, înainte de criză, am avut 2,9 milioane pasageri iar anul acest vom avea aproximativ 50 la sută din câți a fost în 2019 și estimăm ca anul viitor să fie 2 milioane de pasageri. Sperăm să ca în 2024-2025 să ajungem la nivelul din 2019.

Cu ocazia activităților dedicate aniversării recordului atins de Smaranda Brăescu și a Zilei Aviației a fost lansată cartea „Lăsați-mă să zbor!”, coordonată de Laurenţiu Buzenchi, președintele Filialei Cluj a Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aviației Civile. Volumul de texte și fotografii cuprinde șase capitole dedicate vieții și activității Smarandei Brăescu: „Începuturi”; „Acolo sus e locul meu”; America Recordurilor-Recordul Americii”; Avion cu motor, ia-mă și pe mine în zbor”; „În furtună: războiul și timpul vrăjmaș”; „Un drum spinos spre recunoaștere”.
La finalul manifestării, au fost acordate diplome și medalii mai multor personalități din domeniul aviației și din mediu academic clujean care au susținut activitățile  Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii și în special cele care au avut reabilitarea memoriei Smarandei Brăescu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut