Episcopul Iuliu Hossu – „Drept între popoare”

Cardinalul Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martir (1995-1970), Păstor al Eparhiei de Gherla și de Cluj-Gherla între 1917-1970, va fi declarat „Drept între popoare” pentru sprijinul pe care l-a acordat populației evreiești persecutată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Drept între popoare” este un titlu acordat de Statul Israel, prin Institutul Yad Vashem (înființat în 1953), printr-o lege specială a Knesset-ului (Parlamentul israelian), pentru perpetuarea memoriei martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, au riscat totul pentru a ajuta și salva evreii prigoniți. Demersul pentru recunoașterea Episcopului greco-catolic român între „Cei drepți între popoarele lumii” (ebr. „Hasidei Umor HaOlam”) a fost inițiat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), prin președintele acesteia, Silviu Vexler, împreună cu conducerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU).

Primul pas s-a făcut la Roma, în 19 octombrie 2022, când, cu ocazia Audienței Generale din Piața „Sfântul Petru”, președintele FCER, Silviu Vexler, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul de Cluj-Gherla și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș au prezentat proiectul Sfântului Părinte, primind binecuvântarea apostolică a Papei Francisc.

„Am avut deosebita onoare și plăcere să-i prezint Sanctității Sale, alături de conducerea Bisericii Române Unite, proiectul pe care l-am început împreună, de recunoaștere a celui care a fost Cardinalul Iuliu Hossu, ca «Drept între Popoare», pentru acțiunile desfășurate de domnia sa în perioada Holocaustului și, mai ales, pentru toate încercările sale, nu doar de a se poziționa împotriva acțiunii naziștilor din acea perioadă, dar și pentru ajutorarea și salvarea unui număr de evrei care trăiau în Cluj. În amintirea sa și în amintirea gesturilor făcute am demarat împreună cu Biserica Greco-Catolică această procedură, iar acum am avut onoarea și plăcerea să-i prezentăm Sanctității Sale demersul, dar mai ales să-i adresăm rugămintea de a ne acorda binecuvântarea sa pentru a putea merge mai departe”. Acest proces se va încheia atunci când hotărăște Dumnezeu că trebuie finalizat, ca și în cazul proceselor de beatificare sau canonizare din cadrul Bisericii Catolice. Nu există o durată standard de timp. Urmează, după acest moment, procedurile tehnice și juridice, scrisorile comune și prezentarea tuturor mărturiilor, dovezilor… Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să se finalizeze în cel mai scurt timp posibil, fiind un caz unde lucrurile sunt destul de clare din toate punctele de vedere” – a declarat, imediat după întâlnirea cu Papa, pentru Vatican News, președintele FCER, Silviu Vexler,

Al doilea moment semnificativ cu privire la acest demers a avut loc la Blaj, în 28 octombrie 2022, la încheierea sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice. În cadrul sesiunii, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al BRU și deputatul Silviu Vexler, care a participat în calitate de invitat, au semnat împreună documentul pentru începerea procedurii în vederea acordării titlului de „Drept între Popoare” Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. Propunerea va fi analizată în continuare de o comisie condusă de un judecător de la Înaltul Tribunal de Dreptate (Înalta Curte de Casație israeliană).

Personalitate marcantă a timpului său, Episcopul Iuliu Hossu a avut o profundă dragoste pentru semeni și un „scump” ideal, cel al unității: unitatea cu Dumnezeu și unitatea între oameni și religii. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca Episcop de Cluj-Gherla, pe cale diplomatică sau prin predici și îndemnuri la dragoste creștină, Preasfinția Sa Iuliu Hossu a luat apărarea populației evreiești condamnată la moarte, reușind să salveze viețile a mii de evrei. Din aceste motive, de multe ori a fost victima șovinismului maghiar, de două ori s-a atentat la viața lui, la 1 septembrie 1944 a fost chiar arestat, la Cluj, de autoritățile hortyste.

Moshe Carmilly-Weinberger, fost Şef-Rabin al Clujului, în lucrarea „Istoria evreilor din Transilvania (1623-1944)”, rememorând atitudinea și acțiunile curajoase ale Episcopului Iuliu Hossu prin care ajuta evreii amenințați cu deportarea, amintește și o Scrisoare Pastorală, emisă la 2 aprilie 1944, cu titlul „Către Preoți și Mireni chemare pentru ajutorarea evreilor”, în care Ierarhul îndemna: „Chemarea noastră se îndreaptă stăruitor către voi toți, venerați Frați și Prea Iubiți Fii, să-i ajutați pe evrei nu numai cu gândul, dar și cu jertfa voastră, știind că azi nu putem face lucru mai bun decât această creștinească și românească ajutorare, din caldă iubire omenească. Prima preocupare a ceasului de față să fie această acțiune de ajutorare”.

Există peste 21.000 de „Drepți între popoare” din întreaga lume. Din România au primit acest titlu în jur de 70 de persoane, între care Servul lui Dumnezeu Márton Áron (1896-1980), Episcop romano-catolic de Alba Iulia și Regina mamă Elena a României. Odată cu recunoașterea sa ca „Drept între popoare”, numele Cardinalului român Iuliu Hossu va fi înscris pe „Zidul de onoare” din „Grădina Drepților între popoare”, lângă muzeul Institutului Yad Vashem din Ierusalim – Memorialul Victimelor Holocaustului.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut