Emoțiile întâlnirii celor 50 de ani

Cu 50 de ani în urmă, Liceul Teoretic din Mociu înmâna diploma de bacalaureat unei noi promoții de absolvenți, majoritatea liceenilor fiind din comunele acestei zone a Câmpiei Transilvane. O promoție ce a onorat atât unitatea de învățământ, dar și cadrele didactice care au pregătit cu aleasă chibzuință viitori profesori, ingineri, economiști, medici și preoți, care, la rândul lor, au contribuit la dezvoltarea multor domenii profesionale și chiar umane.

Liceenii de acum 50 de ani sunt grizonații seniori de azi care s-au întâlnit, în acest iulie torid, în localitatea unde nu doar au studiat, ci și-au lăsat unele dintre cele mai frumoase amintiri ale adolescenței.

La întâlnirea desfășurată într-una din zilele trecute, ne-a mărturisit dl. Alexandru Bota, fost primar peste 20 de ani în comuna Cătina, au participat 24 de absolvenți ai anului 1972, și , din păcate, niciun fost cadru didactic. Pentru ei și câțiva colegi ce au trecut la cele veșnice, s-a ținut un moment de pioșenie și reculegere.

S-au depănat multiple amintiri și evenimente ce au definit parcursul celor 50 de ani, apoi s-a vizitat centrul civic al Mociului în care Liceul nu mai există, iar construcția este o ruină. Au dispărut din fostul Centru Agroindustrial Mociu Stațiunea de mașini și tractoare, Spitalul zonal, Cooperația, fermele zootehnice de unde se livrau imense cantități de carne și lapte, în schimb au apărut asfalt pe principalele drumuri ale comunei, SMURD, rețea de apă și canalizare, spălătorie auto, PROFI și alte dotări care nici nu puteau fi concepute în 1972.

Remarcabilă este și azi unitatea, solidaritatea acestei promoții, dat fiind faptul că la … strigarea catalogului au spus prezent toți absolvenții împrăștiați în țară și chiar în SUA, motiv pentru care și reporterul le transmite felicitări și o notă maximă pentru tot ce au realizat în această jumătate de centenar.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut