Emil Boc: Minoritățile naționale au obligația să respecte simbolurile naționale

Clujenii au sărbătorit, vineri, Ziua Imnului Naţional. în cadrul unei ceremonii publice organizate de Instituția Prefectului – județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie „Gemina”, pe Monumentul Mihai Viteazul. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei județene și locale în frunte cu prefectul Irina Munteanu şi primarul Emil Boc, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice civile şi militare, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Ceremonia publică a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPJ Andrei Andreicuț, după care prefectul Irina Munteanu a dat citire mesajului transmis de premierul Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Imnului Național.

Primarul Emil Boc a arătat în discursul său că Ziua Imnului Național reprezintă un moment de unitate, continuitate și de viitor al Națiunii Române. „Imnul, alături de Drapel reprezintă cele mai importante simboluri ale unei națiuni. Cu toții vibrăm când auzim imnul național și când vedem drapelul pe catarg. De aceea este important să sărbătorim Ziua Imnului Național”, a spus Emil Boc. „Deșteaptă-te române nu este de ieri, de azi. Este elementul care leagă trecutul, prezentul și viitorul națiunii române”, a spus edilul. Emil Boc a mai ținut să transmită că existența unei națiuni nu este incompatibilă cu existența minorităților naționale pe teritoriul național. „Minoritățile naționale își au locul, trebuie respectate ca drepturi și libertăți, dar și ele au obligația să respecte simbolurile naționale, să fie loiale statului din care fac parte. Această simbioză trebuie să existe și ea, este cheia unei funcționări normale a unei democrații. O spun asta că suntem într-un context e foarte, foarte dificil. Demonii trecutului nu mai trebuie reînviați iar acest război care se poartă în Ucraina nu este doar un război pentru Ucraina. Este războiul pentru viitorul democrației și a păcii în Europa”, a spus Boc. Totodată, Emil Boc nu a ezitat să facă referire la mesajul premierului Orban Viktor transmis recent la tabăra de la Tușnad, județul Harghita, precizând că nu-l poate susține sub nicio formă și că trebuie respins ferm și categoric. „Discursurile legate de rasă, de conceptul de rasă bazată pe biologie sunt complet depășite de vremurile în care trăim. Acele concepte bazate pe rasă sunt concepte care au dus le cel de Al Doilea Război Mondial și la atrocitățile care au zguduit lumea. Am considerat că acești demoni ai trecutului sunt complet îngropați. Nu au voie să mai fie reînviați dacă vrem să trăim în democrație și pace. De aceea, acest concept trebuie respins și nesusținut sub nicio formă pentru că am văzut ce s-a întâmplat în perioada interbelică prin concesii mărunte care au dus la al Doilea Război Mondial. Aceste lucruri trebuie curmate din timp. Totodată, nu pot să fie de acord să fii țară membră a NATO și UE, să te bucuri noaptea de pace și prosperitate, iar ziua să critici UE. Nu poți să fii și în căruță și pe jos, cum spun românii. Trebuie să fii solidar cu aceste valori pentru că ele ți-au demonstrat că îți aduc pacea și prosperitatea”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Un moment inedit l-a reprezentat intonarea de către Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a Imnurilor naționale pe care le-a avut țara noastră în ultimii 150 de ani. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea Imnului național al României.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut