Emil Boc, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național: Statele naționale nu vor dispărea niciodată   

Clujenii au sărbătorit, ieri, Ziua Imnului Naţional. în cadrul unei ceremonii publice organizate de Instituția Prefectului – județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie „Gemina”, pe platoul din fața Centrului Cultural Urban Casino. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei județene și locale în frunte cu prefectul Irina Munteanu şi primarul Emil Boc, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice civile şi militare, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Ceremonia publică a debutat cu o slujbă religioasă, după care prefectul Irina Munteanu vorbit despre semnificația Zilei Imnului Național.

„Astăzi, ne-am adunat să celebrăm una dintre cele mai importante simboluri ale identității și unității noastre naționale – Imnul Național al României. „Deșteaptă-te, române!” nu este doar un cântec, este un îndemn la trezire, la conștiință națională, la solidaritate și la acțiune. De-a lungul anilor, aceste versuri au inspirat generații de români să lupte pentru libertate, pentru dreptate și pentru un viitor mai bun.

Această zi este un prilej de a ne reaminti valorile și principiile care ne-au ghidat de-a lungul istoriei și de a reafirma angajamentul nostru față de țară și față de comunitatea noastră. Imnul Național ne reamintește că, indiferent de dificultăți, suntem capabili să ne ridicăm, să ne unim forțele și să construim împreună un viitor mai luminos.

În județul nostru, avem un exemplu viu de diversitate, de cooperare și de progres. Fiecare dintre noi, prin munca și implicarea noastră, contribuie la dezvoltarea acestei comunități și, implicit, la dezvoltarea României. Este datoria noastră să păstrăm și să promovăm valorile naționale, să fim uniți și să lucrăm împreună pentru binele comun.

Astăzi, când intonăm Imnul Național, să o facem cu mândrie și recunoștință. Să ne amintim de toți cei care au luptat pentru libertatea și independența noastră și să ne angajăm să continuăm să construim o Românie de care să fim mândri. Fie ca acest imn să ne inspire mereu să fim mai buni, mai uniți și mai determinați.

La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, România!”, a transmis prefectul județului Cluj.

 

Imn născut în focul Revoluției de la 1848

La rândul său, primarul Emil Boc a arătat în discursul susținut în cadrul evenimentului că Ziua Imnului Național constituie un moment de sărbătoare, dar în egală măsură, spune edilul, „constituie un moment de prețuire a celor care au făcut să fim ceea ce suntem astăzi dar și un moment de a ne uita cu optimism și speranță la viitor”. „Iorga spunea, pe bună dreptate, că o națiune puternică se construiește cu pluguri, cu cărți, cu credință în Dumnezeu, dar mai ales cu prețuirea celor care ne-au făcut să fim ceea ce suntem astăzi. În fapt, Imnul național este și reprezintă o punte de legătură între trecut, prezent și viitor. Ne arată de unde venim, cine suntem și în ce direcție mergem. Acest imn extraordinar al nostru, care poate numai imnul francez mai are determinarea pe care o arată versurile imnului nostru-amintiți-vă cum sună și imnul Franței(La arme, cetățeni,  Formați-vă batalioanele, Să mergem, să mergem!), cum sună și Imnul Național al României: <<Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă, La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume, Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume, Triumfător în lupte, un nume de Traian!>>.

Gândiți-vă că această determinare pe care o arată poporul român prin imn l-a făcut să reziste pe parcursul istoriei, să își croiască propria identitate națională și să fie o națiune mândră între națiunile europene”, a precizat Emil Boc. Primarul a explicat că acest imn s-a născut în focul Revoluției de la 1848, atunci când popoarele își căutau drumul spre libertate, drumul spre formarea statelor naționale unitare. „Acolo am fost și noi, iar acest Imn Național a fost alături de poporul român în toate momentele lui grele. A fost 1859, a fost la 1877 la câștigarea independenței, a fost în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial, pe străzile Timișoarei în 1989. Acest lucru arată încă odată această determinare a poporului român de a-și croi și a-și arăta propria soartă și determinare în lume. Să nu uităm că națiunile au existat și există pentru că mulți oameni în decursul istoriei s-au jertfit ca să se poată construi state naționale. Statele naționale nu vom dispărea niciodată pentru că ele au fost produsul revoluțiilor începând cu 1848. Noi am încheiat procesul în 1918, alții la alte date”, a menționat primarul. El a mai arătat că singura cale care poate duce la pace este colaborarea între națiuni. „Statele naționale după ce s-au construit au început să găsească forme de a exista iar între cele două războaie mondiale forma de colaborare dintre statele națiunilor a fost războiul și am ajuns la cataclisme precum cele din al Doilea Război Mondial. Și atunci care-i calea de lucru între națiuni formate ca state naționale? Singura cale care până acum s-a validat în istorie și ne arată că ne poate duce la pace și prosperitate este colaborarea între națiuni demne și egale. Aceasta este singura soluție pe acre o avem în față”, a punctat Emil Boc.

„Apartenența la UE înseamnă să fii mândru de națiunea ta”

Edilul a mai transmis că noi, ca români, trebuie să fim mândri că suntem un stat național la fel ca toate statele naționale europene. „Apartenența la UE înseamnă să fii mândru de națiunea ta”, a precizat edilul.

Emil Boc a ținut să mai amintească faptul că 2024 este anul Avram Iancu și că eroul de la 1848 este un simbol al existenței poporul român în Transilvania. „Avram Iancu nu a luptat împotriva altcuiva pentru asupri pe cineva. El a dorit doar ca națiunea lui să aibă aceleași drepturi pe care le aveau celelalte națiuni. Adică exact spiritul european de astăzi”, a menționat Boc.

 

Ceremonia a continuat cu un moment artistic susținut de Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea Imnului Național al României „Deșteaptă-te române”.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut