Elevii ținuți în continuare acasă. A doua săptămână de grevă

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunţat duminică Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

„Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, precizează liderii sindicali.

Potrivit sindicaliştilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Oferta Guvernului

Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional. „Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată”, a spus Cărbunaru.

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), George Purcaru, a anunțat că un nou miting va fi organizat, marți 30 mai, de sindicatele din educație. „Marți, la Cotroceni, dragi colegi, vom avea un nou marș de protest. De la Palatul Victoriei până la Cotroceni. Până atunci, greva continuă”, a anunțat George Purcaru.

Mitingul de marți va începe la ora 11:00 în Piața Victoriei, iar la ora 12:00 profesorii vor pleca în marș de protest spre Cotroceni.

Și sindicatele din Sănătate se pregătesc de grevă

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit programul acţiunilor de protest şi strâng deja semnături pentru declanşarea grevei generale, începând cu 15 iunie.

Totodată, pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

„8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Principalele revendicări fiind implementarea Legii unice a salarizării pentru sistemul bugetar în integralitate, plata sporului la nivelul anului 2023, majorarea indemnizaţiei de hrană la nivelul de 40 de lei pe zi, de la mai puţin de 10 lei în prezent, a declarat, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti.

„Principalele revendicări sunt: implementarea Legii salarizării în integralitate, pentru că ea trebuia finalizată, în sensul că trebuia să îşi primească oamenii salariile din lege până la 1 ianuarie 2023 – şi încă sunt salarii mult mai mici, plata sporului la nivelul anului 2023, pentru că sunt foarte multe sporuri raportate la anul 2018, asigurarea voucherelor de vacanţă pentru că, în contextul în care s-a dat acea ordonanţă de austeritate, de reducere a cheltuielilor – suntem în pericol de a nu ne mai primi banii de vouchere, deci o scădere a veniturilor”, a menţionat Viorel Huşanu.

Potrivit acestuia, printre revendicări se mai află majorarea indemnizaţiei de hrană la 40 de lei/zi, de la mai puţin de 10 lei/zi, în prezent.

Reprezentanţii Federaţiei solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.


Grevă generală și în Administrația Publică

De asemenea, Federaţia Columna, ce reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, a hotărât, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni sindicale, inclusiv greva, calendarul acţiunilor de protest urmând să fie stabilit după data de 1 iunie.
Decizia a fost determinată de scăderea veniturilor prin măsurile prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin modificarea sistemului de acordare a drepturilor salariale, neaplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi schimbarea sistemului de finanţare în Asistenţă Socială, ca urmare a modificărilor care vor fi aduse Legii nr. 292/2011 a Asistenţei Sociale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut