Elevii solicită Guvernului adoptarea urgentă a unor măsuri de siguranță în școli

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului introducerea obligativității testării pe bază de salivă pentru toți elevii și pentru întregul personal din învățământ, bisăptămânal, printr-o procedură clară, care să se poată efectua în spațiul școlar și ambalarea testelor în kituri individuale, fără a fi  nevoie de sortarea pieselor vrac.

De asemeni, solicită adoptarea unui algoritm/ unei matrici de calcul în baza căruia/ căreia să se decidă scenariul de funcționare a unei școli, incluzând mai mulți parametri, precum rata de vaccinare a elevilor și a profesorilor, incidența din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populația școlară etc.

O altă solicitare vizează dotarea școlilor cu materialele sanitare necesare – măști, soluții dezinfectante, precum și adoptarea unei instrucțiuni la nivelul Ministerului Sănătății, „în așa fel încât să existe o procedură clară de dezinfectare după fiecare schimb de clase”.

Nu în ultimul rând, reprezentanții elevilor solicită pilotarea și, apoi, extinderea unui program de tipul „testare în curtea școlii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii și  personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – „cu  prioritate în unitățile de învățământ care nu dispun de un cabinet medical”.

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe  nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar și pentru a putea menține școlile deschise cu prezență fizică pentru cât mai multă vreme” – declară președintele CNE, Silviu Morcan.

În opinia sa, altă vacanță forțată sau o perioadă de școală online generalizată, „pur și simplu vor asasina și ultima fărâmă de încredere a populației în școala românească”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut