Elevii solicită Guvernului adoptarea unei hotărâri care să fixeze cuantumul minim al burselor școlare

Consiliul Național al Elevilor trage „un puternic semnal de alarmă” cu privire la un „posibil vid legislativ generat de inacțiunile Guvernului”, care „aduce sute de mii de elevi beneficiari în imposibilitatea de a primi bursele școlare aferente lunii septembrie”.

„Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru anul școlar în curs. Cu toate acestea, deși cursurile au început, iar elevii vor trebui să își depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor și școlile vor fi nevoite să demareze o serie de proceduri pentru acordarea acestora, Guvernul întârzie să adopte o hotărâre, blocând procedurile pentru asigurarea burselor. În lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim, administrațiile publice locale și unitățile de învățământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinație există” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor amintesc, în context, că în luna august, pe site-ul de transparență publică a Guvernului, a fost publicată o hotărâre care fixa cuantumurile minime ale burselor la 100 de lei, așa cum a fost în anul școlar 2020-2021, fără a diferenția sumele de bani în funcție de tipul și obiectul fiecărei burse. CNE consideră inacceptabilă plafonarea burselor, apreciind că rolul diferențierii burselor în patru categorii este tocmai acela de a oferi sprijin distinct pentru mai multe categorii de elevi, nicidecum de a uniformiza cuantumurile într-un mod inechitabil. De aceea, CNE solicită Guvernului României adoptarea de  urgență a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor școlare, astfel: bursa de performanță – 500 de lei; bursa de merit – 200 de lei; bursa de  studiu – 150 de lei; bursa de ajutor social – 200 de lei. În acest fel, „dreptul de a beneficia de burse nu va fi periclitat, iar elevii eligibili vor putea primi bursele la timp, într-un mod  corect și echitabil”.

„La acest moment bursele elevilor sunt între ciocan și nicovală, nu există cadrul  legal prin care școlile și administrațiile locale să poată vira banii către elevi, din cauza  inacțiunilor de la nivel guvernamental. Este vital ca hotărârea să fie adoptată în cel mai  scurt timp posibil, iar cuantumurile să fie în directă concordanță cu scopul tipul bursei de care beneficiază elevul” – declară președintele CNE, Silviu Morcan. Altminteri, adaugă acesta, „vom fi martorii unui scenariu sumbru, în care banii există, dar nu și cadrul legal”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut