Elevii gherleni premiați peste Ocean

Este vacanță, dar nu toți elevii se bucură de zilele însorite de la munte sau mare. Mai sunt copii care și în sezonul estival desfășoară o activitate rodnică. Printre ei se află membrii Echipei de robotică „ABSO-Tech” a Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla, o prezența binecunoscută atât la competițiile de profil, cât și în cadrul unor activități în care echipa a ales să se implice, fie pentru promovarea STEM, fie pentru afirmarea unor valori umane și sociale, prin activitățile de voluntariat.

Și în acest sezon competițional membrii echipei și-au asumat provocări, și-au fixat ținte, convinși fiind că excelența se poate atinge prin perseverență, responsabilitate, muncă susținută, abilități practice și de comunicare. După rezultatele excelente obținute la etapa regională a concursului FIRST Tech Challenge, desfășurată la București – premiul I la categoria Design Award, acordat pentru elementele de design ale robotului, care sunt atât funcționale, cât și estetice, a urmat calificarea la etapa națională a aceleiași competiții și prezența în semifinale.

Numeroase alte concursuri, amicale sau demonstrative s-au aflat în atenția elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Maior”, rezultatele excelente obținute la nivel național culminând cu participarea recentă la Chicago Robotics Invitational, la invitația organizatorilor. Într-o competiție foarte strânsă cu alte 29 de echipe din Europa, America și Africa, echipa ABSO-Tech s-a aflat și de această dată pe podium, clasându-se la finalul competiției pe locul al III-lea. Prestația excelentă de la competiția americană a fost confirmată de premiul Amazingly accurate autonomous, acordat pentru cel mai bun program autonom, pentru funcționarea precisă și constantă a acestuia în fiecare meci. Aprecierile juriului nu s-au lăsat, de altfel, așteptate: „Când vine vorba de marcarea constantă în mod autonom, această echipă a fost ABSOLUT uimitor de precisă”.

La întoarcerea în țară, tinerii gherleni au fost întâmpinați la aeroport de cei care i-au sprijinit necondiționat pe tot parcursul sezonului: familia și prietenii. Această nouă reprezentare de succes a orașului la o competiție internațională a presupus, desigur, mult efort și multă implicare din partea tuturor, elevi inimoși și profesori dedicați, și desigur, sprijinul financiar al sponsorilor fără de care participarea la competiția din America nu ar fi fost posibilă. Echipa „ABSO-Tech” este recunoscătoare familiilor de români stabilite în SUA, care, cu generozitate, prietenie și amabilitate, și-au deschis casele și inimile și mulțumește tuturor pentru susținere.

Membrii echipei privesc deja, cu entuziasm și pasiune spre noi orizonturi ale cunoașterii și cercetării, așteptând cu nerăbdare alte și alte provocări, care să le pună la încercare inventivitatea, inițiativa, spiritul de echipă și rezistența în condiții de stres.

Iată că tinerii municipiului Gherla se afirmă și peste Ocean, dovada pregătirii lor, aducând multe bucurii și satisfacții profesorilor, părinților, tuturor locuitorilor urbei de pe Someș, cu toții fiind mândri de performanțele obținute și în această vară.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut