Elevii din Beliș se reîntorc la o școală reînnoită

Copiii din Beliș încep anul școlar 2022-2023 într-una dintre cele mai moderne școli din județ.

După un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, început în iulie 2019 și finalizat în mai 2022, în cadrul unui proiect în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, școala, reînnoită, își așteaptă elevii.

Potrivit celor declarate ziarului Făclia de directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, prof. Mihaela Mocean, în acest an școlar, la Beliș sunt înscriși 112 elevi, din care 26 – învățământ preșcolar, 47 elevi, cu 2 clase simultane – învățământ primar și 39 elevi, o clasa simultană, învățământ gimnazial. La structura din Poiana Horii învață 10 elevi – 4 elevi învățământ primar (clasă simultană) și o grupă combinată la grădiniță.

Școala are asigurate 15 cadre didactice, din care 10 sunt cadre didactice titulare și 5 suplinitori. Este neocupată catedra de fizică-chimie, problemă care apare, de altfel, în fiecare an din cauza numărului mic de ore.

La Beliș sălile de clasă sunt dotate cu mobilier nou, table inteligente, tablete pentru toți elevii și sunt în curs de achiziționare calculatoare și softurile necesare. Manualele sunt asigurate pentru toți elevii.

Școala are în dotare 3 microbuze pentru transportul elevilor, cu 3 șoferi, dintre care unu este angajat al școlii, iar 2 sunt angajați ai Primăriei Beliș.

„Noul an școlar, la Beliș, îl încredințez, în primul rând, lui Dumnezeu, să ne poarte de grijă în activitatea didactică pe care o vom desfășura în acest an, să ne ajute să împlinim misiunea noastră onorabilă de dascăli, în a forma și împlini vise, a trece cu bine provocările care ne așteaptă și nu în ultimul rând să fim mai toleranți unii cu alții, să ne punem mai mult în slujba celuilalt pentru a ne fi bine tuturor. Mulțumim domnului primar ing. Viorel Matiș pentru grija deosebită pentru tot ce înseamnă școală: a demonstrat că este o prioritate prin implicarea personală în derularea lucrărilor de reabilitare și finalizarea acestora în cel mai scurt timp, pentru buna desfășurare a activității didactice în cele mai bune condiții, atât pentru profesori, cât și pentru elevi” – a declarat directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Beliș, prof. Mihaela Mocean.

În cei trei ani cât au durat lucrările de reabilitare și modernizare a școlii elevii au învățat în spații amenajate în clădirea Căminului Cultural Beliș și în clădirea școlii din Bălcești, astfel că, acum, bucuria reîntoarcerii la clase va fi dublată de descoperirea a tot ce s-a făcut pentru ei, acolo, în acest timp .

Proiectul de reabilitare și modernizare a școlii din Beliș (construită în anii 70) a presupus extinderea corpului de clădire atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin realizarea unor funcțiuni complementare (laboratoare, sală de clasă, vestiare, birou, grup sanitar), dar și realizarea unor amenajări exterioare – alei pietonale, teren de sport cu covor sintetic și nocturnă, amfiteatru în aer liber, platforme și spații verzi. De asemeni, a presupus înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea în întregime a instalației electrice și a instalației sanitare și extinderea acestora în noile spații, refacerea instalației de canalizare și a branșamentelor uzate, echiparea corpului de clădire cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la etajele superioare ale clădirii, construirea unui depozit pentru lemne, respectiv realizarea de împrejmuiri. Nu în ultimul rând, proiectul a presupus înlocuirea mobilierului și dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli de secol XXI.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut