Elevii Colegiului Național ‘Emil Racoviță’ din Cluj comemorează Holocaustul prin artă

Elevii de la Colegiul Național Emil Racovițădin Cluj s-au adunat cu solemnitate în Sala Festivă în ziua de 9 octombrie pentru a comemora Holocaustul, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a acestui tragic eveniment. Această zi a fost marcată prin intermediul unei expoziții de desene realizate de elevi și o prezentare a istoriei comunității evreiești din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susținută de domnul Gido Attila de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj. Evenimentul a fost organizat de către Catedrele de Istorie și Artă ale Colegiului, sub coordonarea doamnei profesoare de istorie Maria Rițiu și a doamnei profesoare de desen, Teodora Vișinescu.

Evenimentul a început pe coridorul liceului, cu deschiderea expoziției de desene, iar doamnele profesoare au rostit câteva cuvinte despre tradiția Colegiului Național “Emil Racoviță” în ceea ce privește comemorarea acestui tragic eveniment. Comemorarea are loc în fiecare an și impresionează de fiecare dată prin diversitatea abordărilor. Elevii au avut, de asemenea, ocazia să împărtășească câteva cuvinte, exprimându-și gândurile despre desenele lor și subliniind faptul că fiecare înțelege acest eveniment în mod diferit. Expoziția a adus în prim-plan diverse perspective asupra tragediei Holocaustului. Doamna profesoară de limba și literatura română, Monica Columban, a subliniat: „Sunt profund impresionată în fiecare an de acest moment. Anul acesta, impresiile sunt cu atât mai puternice din cauza evenimentelor din Israel. Îmi îndrept gândurile către întreaga națiune de acolo. Această formă de educație informală este la fel de importantă ca și educația formală și acest eveniment ne amintește cât de repede poate fi pierdută demnitatea individuală.”

Motto-ul evenimentului de comemorare din acest an a fost „A uita înseamnă a repeta.” În partea a doua a evenimentului, publicul s-a mutat în Sala de Festivități pentru a asculta prezentarea lui Gido Attila despre Holocaustul din România, în urma căruia au fost victime între 131.300 și 141.000 de evrei din Vechiul Regat, Basarabia, Bucovina și Transilvania de Sud. De asemenea, între 1940 și 1944, un număr de 180.000 de evrei din Transnistria și 124.000 din Transilvania de Nord au pierit. Evenimentul s-a încheiat cu proiecția unui film-documentar realizat de elevii Colegiului Național Emil Racoviță, în care au prezentat succint istoria evreilor din Transilvania din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au adunat mărturii de la elevii artiști care au contribuit la expoziție și au inclus o înregistrare cu doamna Maria Rițiu, care a detaliat evenimentele din Transilvania între 1940 și 1944.

Câteva dintre declarațiile elevilor artiști au fost următoarele:

  • „Am ales să reprezint sinagoga de pe Horea pentru a păstra amintirea evreilor din Transilvania.”
  • „Am ales să reprezint sinagoga din București pentru a comemora întreaga comunitate evreiască din România.”
  • „Când am desenat, m-am gândit la cum ar fi fost să trăiesc o viață în care mi-au fost anulate drepturile.”
  • „Am optat pentru un desen alb-negru pentru a reda atmosfera sumbră a trecutului.”

Doamna Maria Rițiu a subliniat: „La Colegiul Național Emil Racoviță, avem o tradiție îndelungată. Din anul 2000, desfășurăm în fiecare an această activitate legată de Comemorarea Holocaustului. Din 2004, prin hotărâre de guvern, ziua de 9 octombrie a devenit oficial Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România. Scopul acestor evenimente este de a sensibiliza tinerii cu privire la trecut și de a-i învăța din greșelile istoriei. Ne ghidăm de motto-ul „A uita înseamnă a repeta.” De-a lungul timpului, am organizat expoziții de desene, am pus în scenă piese de teatru, inclusiv piesa „Răzbunarea”, regizată chiar de un regizor de la Teatrul Național, am avut întâlniri cu supraviețuitori ai Holocaustului și am vizitat locuri legate de memoria evreilor. Fiecare an aduce curiozitatea copiilor în privința a ceea ce urmează să se întâmple.”

Doamna Teodora Vișinescu a adăugat: „Elevii, prin intermediul artei, reușesc să înțeleagă și să exprime concepte dificile și traume colective din istorie. Prin desen sau orice formă de artă, ei reușesc să integreze aceste traume și să-și exprime emoțiile legate de ele. Arta este un instrument valoros pentru abordarea subiectelor sensibile. Elevii care au contribuit la expoziție provin din clasele a VII-a până la a XII-a.”

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut