Elevii clujeni – primii, și la Bacalaureat

Cea mai mare rată de promovare a Bacalaureatului, sesiunea iunie-iulie 2022, pentru candidații din promoția curentă – 88,5% – se înregistrează în județul Cluj.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației, pe locul următor se situează județul Galați, cu 86,7%, urmat de Brăila – 85,7%, Iași – 85,4%, Bacău – 84,4%, București – 83,2%, Brașov – 82,8%, Sibiu – 82,5%, Vâlcea – 81,8%, Suceava – 80,0%. Cea mai mică rată de promovare – 52,9% se înregistrează în județul Ilfov.

La nivel național, 162 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10. Cele mai multe medii de 10 s-au înregistrat în București (30, din care 13 în sectorul 1), urmat de Prahova (15), Galați și Vâlcea (9), Cluj și Iași (8), Suceava, Mureș și Dolj (7), Botoșani (6). În opt județe nu s-a înregistrat nici o medie de 10.

Elevii clujeni cu media 10 provin de la: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (1), Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” (1), Liceul Teoretic „Avram Iancu” (3), Colegiul Economic „Iulian Pop” (1), Colegiul Național „Gheorghe Șincai” (1) și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (1).

Note de 10 la probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat 2022 au fost obținute de 46 candidați, la proba de Limba și literatura română. 18 candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă, 413 – la proba obligatorie a profilului (Matematică/ Istorie) și 336 – la proba la alegere a profilului și a specializării.

De remarcat și că 666 candidați au obținut medii între 9 și 9,49, iar 462 candidați, medii între 9,50 și 9,99. În județul Cluj, din cei 4004 candidați înscriși (din toate promoțiile), s-au prezentat la examen 3934 candidați, 70 fiind absenți. Numărul candidaților reușiți este 3349, iar al celor declarați respinși total, în județul Cluj – 585. Rata de promovare: 85,1% (față de 81,0% în 2021).

Din promoția curentă, la Cluj au fost înscriși 3675 candidați. S-au prezentat 3643, iar 32 au fost absenți. Au fost declarați reușiți 3223 candidați, iar 420 – respinși total. Rata de promovare: 88,5% (față de 85,2% în 2021)

„Afișarea primelor rezultate obținute de elevii județului Cluj la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2022, care ne situează pe primul loc la nivel național, la fel ca la Evaluarea Națională, ne-a adus satisfacție și bucuria de a vedea munca constantă, desfășurată pe parcursul anilor de liceu, încununată de succes.

Vă felicit, dragi absolvenți ai claselor a XII-a, pentru că ați avut încredere în voi și ați dovedit că examenul de Bacalaureat este adevăratul examen de maturitate, că sunteți pregătiți pentru confruntarea cu viața, convinși că ceea ce ați realizat până acum înseamnă enorm pentru reușita în viață, fie că vorbim mai departe de înscrierea la universitate, în învățământul postliceal sau de încadrarea pe piața muncii” – este mesajul transmis elevilor de inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Pentru că „rezultatele reflectă, desigur, munca tuturor celor implicați în procesul de pregătire a examenelor”, „un gând de mulțumire” este adresat și părinților. „Sunt convinsă – spune Marinela Marc – că pe parcursul anilor de liceu ați fost mereu alături de copiii dumneavoastră, că ați făcut totul pentru a le asigura bunăstarea și condițiile necesare studiilor, că ați suferit alături de ei în momentele mai dificile și că i-ați susținut în devenirea lor profesională și umană. Astăzi, vă puteți bucura din plin de reușita lor, de faptul că eforturile depuse de ei le recompensează pe ale dumneavoastră”.

Nu în ultimul rând, inspectorul școlar general Marinela Marc îi felicită pe profesorii care „au făcut eforturi pentru a se adapta la realitățile timpurilor pe care le-am trăi în ultimii trei ani, pentru modul în care și-au concentrat atenția asupra fiecărui elev în parte”. „Stimați colegi, ați muncit cu seriozitate, v-ați implicat și ați răspuns provocărilor profesionale, contribuind astfel la schimbare și la succes. Știu ce înseamnă să lucrezi cu un elev care intră în clasa a IX-a cu o medie la Evaluarea Națională sub 5,00 și să reușești performanța ca același elev să obțină nota 6,00 pentru a promova examenul de Bacalaureat și îmi exprim toată aprecierea pentru acele cadre didactice care reușesc, printr-un efort extraordinar, această performanță, despre care se vorbește mai puțin. Înca o dată, mulțumiri şi felicitări tuturor celor implicați în pregătirea examenelor naționale din acest an! Felicitări și autorităților publice, care au depus eforturi constante ca în școli să fie asigurate condițiile necesare desfășurării unui proces educațional de calitate, în siguranță, pentru susținerea performanței! Celebrul filozof Voltaire afirma că «Un succes care nu are urmări nu înseamnă nimic», de aceea vă urez să gestionați cu înțelepciune succesul de azi în alegerea drumului pe care veți păși mai departe și să nu uitați că echilibrul și reușita în viață le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Așadar, mult succes mai departe tuturor!” – a transmis Marinela Marc.

***

Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, anul acesta, rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluționarea contestațiilor).

Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%). În același timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestații).

Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare, 32,1%. Au promovat 89.054 de candidați, dintr-un total de 121.470 de candidați prezenți (108.450 de candidați prezenți provin din promoția curentă, respectiv 13.020 de candidați prezenți din promoțiile anterioare).

În ce privește notele de 10 pe discipline de examen, la nivel național: 1.116 candidați au fost notați cu 10 la Limba și literatura română, 170 la Limba și literatura maternă. La proba obligatorie a profilului – Matematică – 3.336 de lucrări ai fost notate cu 10, iar la Istorie – 2.852. La proba la alegere a profilului și a specializării: 5.761 note de 10 (cele mai multe – 1701 – au fost obținute la biologie).

Rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) vor fi anunțate în data de 1 iulie.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții: recunoașterea/ echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut