Elevii cer „predictibilitate în ceea ce privește începutul anului școlar”

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății  să comunice modalitatea în care va începe școala, până la sfârșitul lunii august, astfel încât sistemul educațional din România „să nu mai fie pus în situația de anul trecut, atunci când, cu doar o săptămână înainte de începerea  școlii, nimeni nu știa forma în care se vor organiza cursurile”.

„În ultimele săptămâni, autoritățile din România au adus în vedere o posibilă  evoluție a infectării cu COVID-19 în lunile care urmează, ca urmare a începutului valului IV al pandemiei, dar și ca urmare a transmiterii comunitare a noilor tulpini de SARS-CoV 2. Având în vedere aceste aspecte, este esențial ca deciziile în ceea ce privește debutul noului an școlar să fie racordate la situația de la nivel local, iar stabilirea eventualelor scenarii în care elevii se vor întoarce la cursuri să fie descentralizată. În același timp, este imperios ca autoritățile să trateze deschiderea școlilor cu responsabilitate, astfel încât unitățile de  învățământ să fie dotate cu materiale sanitare, iar infrastructura să permită respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea infectării cu COVID-19 și, după caz, să se asigure  accesul la educația online pentru toți elevii” – susține CNE.

„Noul an școlar nu ne poate lua pe nepregătite din nou. Avem experiența anului  trecut, atunci când, cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, autoritățile locale,  elevii, părinții și profesorii au fost puși în situația de a se adapta de pe o zi pe alta. Instituțiile competente au datoria de a oferi predictibilitate comunităților școlare, iar  modalitatea în care se va desfășura anul școlar viitor trebuie să fie comunicată până la  finele lunii august”, declară președintele CNE, Silviu Morcan, adăugând că, altminteri, „ne vom confrunta cu aceeași nebuloasă ca în toamna  trecută”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut