Elevii acuză „epidemia de violență” din școli

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să își asume în mod public „prioritizarea sănătății mintale și a stării de bine a elevilor în spațiul școlar”, astfel încât să se asigure în fiecare unitate de învățământ din România un mediu propice învățării și dezvoltării armonioase a elevilor.

Solicitarea vine după ce, în ultima săptămână, au ieșit la iveală mai multe cazuri grave de violență școlară. Primul a  avut loc în municipiul București, unde un elev de clasa a VI-a s-a aruncat de la etajul I al școlii, fiind batjocorit de colegii săi de clasă până în ultimul moment, iar un al doilea a avut loc la Timișoara, unde o elevă de 15 ani cu cerințe educaționale speciale a fost agresată verbal și fizic de către două colege de clasă, sub privirile amuzate ale celor care au filmat întregul eveniment.

„Aceste evenimente nu sunt, însă, izolate. Un studiu recent realizat de organizația World  Vision România arată că 71% dintre elevi au fost martori sau victime ale violenței fie în drumul spre școală, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor de curs. Mai mult, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, România a fost clasată pe locul 3 în ceea ce privește bullyingul, în cadrul unui studiu la care au participat 42 de state” – arată CNE.

Reprezentanții elevilor consideră că majoritatea cadrelor didactice nu sunt pregătite, din punct de vedere psihopedagogic, pentru a depista violența școlară în formele ei precoce, înainte de a deveni un fenomen acutizat la nivelul colectivului clasei sau al unității de învățământ. CNE „dezaprobă profund” atitudinea Ministerului Educației în raport cu această problemă și atrage atenția că soluția în fața unui astfel de fenomen nu este înființarea unui grup de lucru anti-bullying la nivelul unității de învățământ, întrucât „există deja o comisie permanentă la nivelul fiecărei unități de învățământ, responsabilă de combaterea violenței”, ci formarea cadrelor didactice pentru a depista cazurile de violență școlară în forma lor precoce și instruirea consilierilor școlari pentru a putea realiza un management de caz eficient în ceea ce privește reabilitarea agresorului și a  victimei, atunci când cazurile nu sunt extrem de grave.

Potrivit declarației lui Rareș Voicu, președintele CNE, soluția Ministerului Educației în fața problemei violenței școlare, „de a îngropa unitățile de învățământ în noi comitete, comiții și grupuri de lucru”, nu poate avea sorți de izbândă. „La nivelul fiecărei școli există deja o comisie responsabilă de combaterea violenței, însă, de cele mai multe ori, membrii acesteia nu își iau în serios atribuțiile, fie pentru că nu au competențele necesare, fie pentru că nu consideră violența școlară a fi un fenomen grav, ce necesită a fi abordat în țara în care 20% dintre părinți consideră că bătaia reprezintă un mijloc de educație” – spune Rareș Voicu.

În opinia sa, e de datoria Ministerului Educației să își asume, și de datoria fiecărui director să implementeze „în mod real” politici pentru creșterea siguranței în școală și pentru cultivarea stării de bine a fiecărui elev, prin crearea de spații sigure pentru învățare.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut