Elevi și studenți clujeni, premiați la Gala premiilor DpIT 2021

O aplicație care permite o monitorizare smart a nivelului apelor și alertare în caz de inundații, un dispozitiv intuitiv care utilizează drone și care poate fi folosit atât în scop comercial, cât și umanitar, ajutând în caz de calamități, un cântar inteligent sau un sistem care asigură siguranță în trafic – sunt câteva din proiectele-vedetă ale Academiei DpIT 2021. Autorii lor sunt elevi și studenți din toată țara, iar produsele inovative au fost realizate în cele șase luni de educație practică pe care le-au urmat în cadrul Academiei DpIT.

Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT) a organizat, joi, festivitatea de încheiere a celei de-a VII-a ediții a programului „Academia DpIT”, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune produse tech dezvoltate de tinerii inovatori în timpul programului de educație practică și mentorat pe care l-au urmat timp de șase luni. Comisia de jurizare a fost formată din assoc. prof. Simona Motogna – vicepreședinte al Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (președintele comisiei de jurizare), Alex Burciu – Solution Architect & Angel Investor la Fortech, Ionuț Muntean – Group Leader Innovation and University Relations la Bosch Engineering Center Cluj / Bosch România, Marinel Moraru – Machine Integration Lead la Accenture Industry X, Florin Fleștea – Technical Lead la Nagarro, dr. ing. Ovidiu Stan – director al Compartimentului pentru Relația cu Mediul Socio-Economic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Adrian Pintean – inspector școlar de specialitate informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Andrei Kelemen – director executiv al Cluj IT Cluster.

Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câștigat de echipa clujeană BullsEye (Buia Aurelian, Duțu Ana Sofia, Goia Cătălin Ioan, Moldovan Andrei Gheorghe, Petri Dan și Sîntoma Tudor), mentorată de Alexandru Luchian de la Accenture Industry X, pentru produsul RiverGuard – un proiect de monitorizare a nivelului apelor și de alertare în caz de inundații. Folosind senzori de ultrasunete și detecție a apei, dispozitivul anunță posibilele situații de hazard provocate de ploi abundente.

Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost obținut de clujenii din echipa BruteForce (Crăciun Alexandru, Deaconu Victor-Matei, Dulf Dávid-Ferenc, Hanțig Lorena-Maria, Marcu Mihai-Cristian, Pășcuță Raluca-Victoria), mentorată la Endava de Alexandru Barbu, pentru produsul FlyBox, un dispozitiv intuitiv care utilizează drone și care poate fi folosit atât în scop comercial, cât și umanitar, ajutând în caz de calamități. FlyBox este un produs caracterizat de un dispozitiv intuitiv care se poate atașa ușor de o suită întreagă de drone comercial valabile și două aplicații: una destinată utilizatorilor și alta destinată celor care vor trimite produsul. În acest mod, se va scurta în mod considerabil durata transportului.

Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei clujene BITLINE (Adam Raluca-Mihaela, Kiss Aris-Eduard, Marcu Bogdan-Cristian, Miron Alexandru-Bogdan, Petruș Cătălina-Antonia, Radu Alexandru-Mihai), mentorată la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, de Mihai Mazilu și Levente Boda, pentru produsul SmartDash Cart, care ne duce în viitorul cumpărăturilor inteligente: este un cărucior smart care permite gestionarea ușoară a cumpărăturilor, cu plata produselor instant fără a mai trece pe la casele de marcat. SmartDash Cart este noua inovație din domeniul cumpărăturilor. Produsul funcționează pe baza unui ansamblu de senzori și unități de procesare rapidă a datelor, cu o interfață interactivă ce permite gestionarea ușoară a cumpărăturilor. Utilizatorul vede în timp real sumarul cumpărăturilor, prețul total al produselor, bugetul alocat, cât și lista făcută în prealabil pe site. La finalul sesiunii, plata este realizată instant, fără trecere pe la casele de marcat.

Alte premii speciale au fost acordate după cum urmează:

Trei premii Fortech:

1) Echipa clujeană CodeBranch (Bondor Mihnea-Ștefan, Cavași Eduard-Paul, Cotoi Rareș-Andrei, Dragomir Vlad, Retegan David, Văcăraș Veronica), mentorată de Elena Bunciu de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, pentru aplicația Roadout, o aplicație care ajută la rezolvarea unei probleme esențiale în trafic, și anume locul de parcare. Interfața prietenoasă oferă posibilitatea de a vedea în timp real locurile de parcare disponibile în tot orașul, dar mai ales cele apropiate utilizatorului, în raport cu locația sa curentă. Odată selectat locul de parcare dorit, acesta are posibilitatea de a-l rezerva pentru 15 minute (cu posibilitate de prelungire în cazuri speciale), moment în care dispozitivul hardware montat pe locurile de parcare din oraș se va asigura de blocarea acestuia în timpul selectat.

2) Echipa bihoreană MOVE I.T. (Bădoi Ligia-Ionela, Ciaca Raul Ionuț, Derședan Denisa-Bianca, Stancu Mihai-Alexandru), mentorată la sediul Fortech din Oradea, de Remus Pelle, pentru produsul Foodainer, un recipient inteligent ce funcționează pe baza unui cântar integrat. În momentul în care cantitatea produsului păstrat în recipient scade sub un anumit nivel, utilizatorul este anunțat prin intermediul aplicației. Aceasta îi adaugă automat produsul pe lista de cumpărături și, totodată, îi trimite o notificare sugestivă.

3) Echipa clujeană ITnovation (Borca Maria-Georgiana, Crișan Alexandru-Dan, Măgdaș Vlad-Marian, Vana Marc-Aurelius, Mocan Sergiu-Ioan, Teuțan Ștefan-Octavian), mentorată de Robert Stein de la Accenture Industry X, pentru aplicația SafeWay – un sistem complex de siguranță, conceput pentru a-l ajuta pe utilizator să conducă mai sigur, protejându-se atât pe sine, cât și pe cei din jur. Este realizat folosind tehnologii de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială.

Premiul Bosch România – Echipa clujeană CloudR (Badea Maria Lorena, Cuibus Dorin Iosif, Hazsda Andrei Cosmin, Munteanu Matei Ioan, Stana Emanuel Gabriel, Trânca Miriam Bernadeth), mentorată de Andreea Tocanie de la Nagarro, pentru produsul Drivital, creat cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere produse din cauza oboselii sau a neatenției șoferului. Camera de pe bord monitorizează activitatea conducătorului auto și, dacă este cazul, trimite un mesaj sonor șoferului pentru a-i solicita să-și sporească atenția la drum.

Premiul Accenture Industry X – Echipa clujeană Otrix (Erdic Dragoș-Petru, Gavrilă Cristian-Ioan, Gligor Horia-Teodor, Munteanu Robert, Pop Cristina-Maria, Roșu Ovidiu-Marian), mentorată de Mihai Petruș, de la Betfair România Development, pentru aplicația Nimble, o aplicație dezvoltată cu scopul de a eficientiza atât activitatea angajaților unui restaurant, cât și pe cea a clienților, pentru ca orice ieșire în oraș să fie mai plăcută.

Premiul Nagarro – Echipa Eaglescode formată din liceeni din șase orașe diferite (Andrei Bogdan din Berlin, Germania, Bîrsan Gheorghe-Daniel din Târgu Jiu, Bodea Denisa din Cluj-Napoca, Buzgo Andrei-Ionuț din Baia Mare, Culcean Luca-Andrei din Satu Mare, Trifan Grigore-Gabriel din Tecuci), mentorată de timișoreanul Florin Laudat, de la Nagarro, pentru aplicația Rreports, o aplicație menită să faciliteze comunicarea dintre cetățeni și primării. Astfel, oricine poate să trimită sesizări către administrațiile locale într-un mod simplu și rapid, direct de pe telefonul mobil. Designul este intuitiv și modern, iar semnalarea problemelor este mai încurajatoare ca niciodată, urmând ca, după trimitere, rapoartele cu probleme să fie văzute pe platforma primăriilor, iar acestea pot să trimită un răspuns către utilizatorul care le-a semnalat.

Asociația “Descoperă-ți pasiunea în IT” a mai acordat două premii speciale echipelor de studenți:

1) Oryx, formată din clujenii Aron Andreea, Suciu Antonio-Mihai, Ursu Teodora și Sandor Alexandra-Mirela și sucevenii Todașcă Daniel și Susciuc Anastasia, toți studenți în anul II la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, mentorată de Traian Lupan și Bogdan Socaciu, de la Nagarro, pentru aplicația Writeboard, o platformă all-in-one, care sporește productivitatea prin îmbinarea elementelor necesare trecerii de la scrierea pe hârtie la cea digitală. Aplicația este adresată în mod special sistemului educațional, datorită modului eficient și modern de a lua notițe pe care îl propune, salvând astfel timpul irosit cu oscilarea între platforme.

2) SpaceY, formată din patru studenți ai Universității din Oradea (Cîrlea Adrian-Marius, Mintas Alex, Mot Timotei Fabian, Szabo David-Erik), mentorată de Daniel Bran și Adrian Mota, de la sediul din Oradea al companiei Fortech, pentru aplicația Intern Portal, prima aplicație dedicată exclusiv internshipurilor, venind în ajutorul persoanelor care sunt la început de drum în carieră. Este o aplicație prietenoasă,  cu ajutorul căreia elevii, studenții și persoanele care vor să se recalifice pot găsi oportunități și aplica pentru un internship în cel mai scurt timp. Totodată, aplicația se adresează și companiilor care își pot face vizibilă oferta de internship într-un mediu ușor de folosit.

Titlul „Șeful de promoție Academia DpIT 2021”, însoțit de un premiu în valoare de 300 lei, a fost acordat elevului Radu Alexandru-Mihai din echipa BITLINE de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit Academia DpIT 2021 cu nivelul de competență Experimentat, obținând cel mai mare punctaj.

Au fost premiate 76 de persoane – 52 de elevi, 10 studenți și 14 mentori, cu premii în sume de bani și produse în valoare totală de 5.700 de euro.

Programul “Academia DpIT”, dezvoltat de Asociația DpIT, pornit de la Cluj, oferă liceenilor și studenților din toată țara posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, ajutându-i astfel să descopere lumea tehnologiei, a inovației și a antreprenoriatului, prin corelarea practicii și mentoratului cu dobândirea de cunoștințe tehnice și socio-umane. Proiectul este susținut de peste 40 parteneri din mediul de business IT, academic și școlar, precum: Fortech, Bosch România, Accenture Industry X, Nagarro, Betfair România Development, Endava, .msg România, Marquardt, Inventiff, ScanStart, Wolfpack Digital, NetMatch, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Smart HR și Cluj IT Cluster.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut