Elevi din zona Câmpia Turzii, participanți la Maratonul Împăduririlor

Elevii clujeni din zona Câmpia Turzii participă, în perioada 14-19 martie, la activitățile de educație ecologică, în cadrul Maratonului Împăduririlor „Pădurea Transilvania 6.0”, inițiat de reprezentanții Asociației Tășuleasa Social.

În această perioadă este planificată plantarea a 75.000 de puieți din speciile de gorun, paltin și frasin, pe întreaga suprafață alocată împăduririi terenului degradat, cu implicarea mai multor unități de învățământ preuniversitar: Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu”, Liceul Teoretic „Pavel Dan”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” – Câmpia Turzii, Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii De Jos,  Școala Gimnazială Ceanu Mare,  Școala Gimnazială Frata,  Școala Gimnazială Luna,  Școala Gimnazială Ploscoș și  Școala Gimnazială Viișoara.

Conform celor anunțate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, încă din prima zi, la acțiunile de plantare au fost prezenți peste 100 de elevi de toate vârstele, de la ciclul primar, la cel liceal, însoțiți de cadrele didactice, care „au făcut echipă bună cu voluntarii Tășuleasa Social și au învățat cum se plantează corect speciile de arbori care cresc în zona Tritenii de Jos”. Și, pentru că „educația nu se oprește în sala de clasă”, elevii participanți, prin lecția voluntariatului, „au demonstrat că mediul și lumea pot fi mai sigure prin contribuția fiecăruia, în parte”.

„Formarea elevilor cu o conștiință și o conduită ecologică este o cerință deosebit de importantă pentru orice demers educativ școlar și extrașcolar. Implicarea elevilor, de la clasele mici și până la liceu, în activitățile de cunoaștere, înțelegere a unor fenomene din univers, în identificarea și rezolvarea unor probleme de poluare și degradare a mediului, are ca rezultat formarea unor convingeri și deprinderi de apărare, conservare și dezvoltare a mediului înconjurător. Bazate pe o strânsă colaborare cu familia, comunitatea locală, diverse ONG-uri care derulează proiecte educaționale în parteneriat cu unitățile de învățământ, activitățile practice desfășurate cu elevii asigură asimilarea multor reguli de comportament care se constituie în elemente de bază în formarea unei educații europene a adulților de mâine. Având convingerea că astfel de acțiuni contribuie la formarea unui comportament ecologic la elevii din învățământul preuniversitar, că apărarea mediului înconjurător trebuie să devină un exercițiu de practică comunitară, școala trebuie să facă acest exercițiu social cu întreaga populație școlară care «mâine» va avea răspunderi mari și concrete în gestionarea rațională a tuturor resurselor de mediu, indiferent dacă vorbim de calitatea aerului, a solului, a pădurilor. Ea este chemată să formeze nu numai sentimentele de admirație pentru frumusețile naturii, ci și convingeri și deprinderi de apărare, conservare și dezvoltare a mediului înconjurător – condiție esențială pentru o viață sănătoasă” – declară inspectorul școlar general Marinela Marc, mulțumind tuturor celor care au ales să se implice în acest proiect pe care îl consideră „un exercițiu ce se cuvine multiplicat la nivelul întregului județ”.

Inițiat de reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, Maratonul Împăduririlor “Pădurea Transilvania 6.0” este o amplă acțiune ecologică de plantare a puieților pe un teren degradat din zona satului Tritenii de Jos.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut