Elevi dejeni în vizită Comenius, în Polonia


Warning: Undefined array key "file" in /home/faclia/public_html/wp-includes/media.php on line 1763

În cadrul proiectului multilateral „Comenius Tradition, diversity and acceptance”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, în luna octombrie s-a desfăşurat cea de a 4-a mobilitate, în oraşul Opatow din Polonia.

La acest proiect au participat, alături de Liceul Tehnologic „Someş” Dej, alte cinci instituţii de învăţămînt din Spania, Italia, Finlanda, Comenius 1Cipru şi Polonia. Grupul delegaţiei dejene a fost constituit din 14 persoane, respectiv zece elevi şi patru profesori: Mihaela Pop, Liliana Toma, Mihai Prodan, Vasile Turi. Coordonator de proiect: prof. Alice Solomeanu.

Programul mobilităţii din Opatow a cuprins o serie de activităţi şi vizite tematice, structurate după un program diversificat şi antrenant, care a permis tuturor participanţilor să exprime în mod creativ aspecte privind limba, cultura şi tradiţiile ţării căreia îi aparţin.

Deschiderea oficială a mobilităţii i-a revenit directorului şcolii poloneze, Ryszard Wosik, iar activităţile au fost grupate pe două două secţiuni, prima (jocuri de încălzire) fiind concepută de către delegaţia română. Activităţile au continuat cu proiectarea filmelor Comenius 2tematice, conţinînd aspecte specifice fiecărei ţări participante. Următorul punct al programului a fost „atelierul de dans” şi, spre deliciul tuturor, dejeanul Marius Cămăraş a impresionat asistenţa cu un dans fecioresc someşean. O altă activitate a proiectului a constat în prezentarea de către elevi a cîte cinci fotografii reprezentative pentru ţara lor, precum şi trei obiecte de artă tradiţională, explicînd modul în care au fost realizate acestea. Delegaţia română a prezentat un chimir, un chelim şi pîine tradiţională românească. După prezentările făcute a avut loc înmînarea diplomelor de participare pentru elevi şi profesori.

Cu prilejul deplasării în Polonia, delegaţia dejeană a avut ocazia să cunoască, de asemenea, aspecte ale culturii şi istoriei locale prin vizitarea Mănăstirii Bernandine, a Bisericii Collegiate, castelului Ujazd şi oraşului Cracovia.

Următoarea reuniune de proiect va avea loc în Cipru, la sfîrşitul lunii ianuarie 2015.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut