Elevi clujeni la concursul de robotică NEXTLAB.TECH

Cea de-a doua ediție a concursului național de robotică NEXTLAB.TECH, organizat de NEXTLAB.TECH împreună cu BCR, a avut 33.000 de participanți, în anul 2020 – elevi cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, din întreaga țară.

Elevii au fost coordonați de 1.598 de profesori implicați în proiect și împreună cu aceștia au rezolvat peste 560.000 de exerciții STEM. Concursul a fost organizat în două faze și, cu toate că inițial presupunea o componentă live, din cauza condițiilor impuse de pandemie s-a desfășurat în totalitate în online. Prima fază a implicat lucrul cu roboți virtuali, iar în a doua etapă elevii au construit roboți fizici NEXTLAB.TECH, bazați pe tehnologia ARDUINO.

Dintre cei 33.000 de elevi înscriși inițial, s-au calificat în faza a II-a a concursului 4.800 de elevi, iar dintre aceștia aproximativ 1.400 de elevi au primit un roboțel gratuit de la sponsori sau au achiziționat un kit din resurse proprii.

Într-un Top roboșcoli realizat în functie de numărul de elevi clasați în Top 250 robocamioni se află și trei școli clujene: Colegiul Național „Emil Racoviță” (cu doi elevi), Colegiul „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca (un elev) și Școala Gimnazială Nr. 1 Dej (un elev).  Între cei „100 de elevi robocampioni” sunt clujenii: Tudor  – M. și Iulia Ela M.; coordonator: Perșa Dana – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, respectiv Răzvan S., Lois L; căpitan de echipă: Elisa G., coordonator: Tămaș Monica – Școala Gimnazială Nr. 1 Dej.

„Tehnologia și digitalizarea sunt șanse importante pentru România de a reduce diferențele față de țările mai prospere. Pentru asta avem nevoie, în primul rând, de forță de muncă, de oameni pregătiți și pasionați. NEXTLAB.TECH îi ajută pe copii să descopere programarea, oferind noțiuni teoretice, dar mai ales practice, prin care aceștia pot construi un roboțel. Faptul că văd un rezultat concret și au șansa să participe și într-o competiție națională le dezvoltă abilitățile necesare, dar le și trezește pasiunea și curiozitatea pentru face și mai mult în această direcție, poate chiar pentru a-și propune să urmeze o profesie în acest domeniu. În România avem nevoie de copii pasionați să creeze tehnologie, nu doar să o consume. Este șansa noastră pentru un viitor în care să fim creatori de valoare” – spune Nicoleta Deliu, Head of Communication Banca Comercială Română.

Organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică – ASE București și având ca principal sponsor Banca Comercială Română, concursul național de robotică NEXTLAB.TECH reprezintă cea mai mare competiție de acest gen din România și este parte a programului Romania Tech Nation, înscris în calendarul Ministerului Educației și Cercetării.

Concursul va continua și în 2021 și, pe lângă cele două probe consacrate, va include și o probă de robotică creativă, bazată pe teme ecologice. Prototipul primului robot creativ ecologic va fi expus în cadrul expoziției NASA, de la Cluj-Napoca – au anunțat organizatorii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut