Elevă din Cluj, câștigătoare a concursului de eseuri organizat de Fundația „Corneliu Coposu”

Dalia Sîntejudean, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca este una dintre cei cinci câștigători ai concursului de eseuri organizat anul acesta de Fundația „Corneliu Coposu”.

Ediția a VII-a a concursului, organizată în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Radio România Cultural, a propus studenților și elevilor două teme, la alegere, legate de crucialele provocări politice și geopolitice ale României: „Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice”, respectiv „De ce unele democrații reușesc iar altele nu? Comentați viziunea lui Corneliu Coposu”.

„Ediția din acest an a concursului de eseuri a arătat că, pentru prima dată de când se organizează această competiție, au fost lucrări de valoare sensibil egală, iar juriul a decis să nu mai facă, la fel ca în alți ani, o ierarhie atât de strictă și a ales cinci lucrări câștigătoare” – au anunțat reprezentanții Fundației.

Premianții de anul acesta sunt: Dalia Sîntejudean, clasa a IX-a, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Democrația României între eșec și redresare – viziunea lui Corneliu Coposu”; Flavian Chifu, clasa a XII-a, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamț, pentru lucrarea „Relațiile României cu URSS în contextul trecerii la național-comunism”; Daniel Cucu, anul I, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, pentru lucrarea „Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice”; Crina Harea, doctorand, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat Moldova, Chișinău, pentru lucrarea „Relațiile României cu Rusia țaristă, Uniunea Sovietică și Federația  Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice; Serghei Pricopiuc, doctorand la Științe Politice, Universitatea de Vest Timișoara, pentru lucrarea „Relațiile României cu statul rus și importanța garanțiilor euro-atlantice”.

Premiile sunt în valoare de 1.000 lei pentru fiecare concurent. Premierea câștigătorilor va avea loc în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu, care va avea loc la Colegiul Academic (Casa Universitarilor) din Cluj-Napoca, vineri, 11 noiembrie, începând cu ora 19:00.

Cluj-Napoca, gazda ediției a V-a a Galei Corneliu Coposu

Încă de la înființare, în anul 1996, Fundația „Corneliu Coposu” și-a propus promovarea culturii memoriei și a istoriei, atragerea, pregătirea și perfecționarea tinerilor în procesul educațional de cunoaștere și analiză a perioadei comuniste.

În baza acestui deziderat, fundația a organizat anual un concurs de eseuri dedicat elevilor și studenților români de pretutindeni, a promovat și a susținut editarea de cărți de istorie, memorii, poezii, precum și evenimente culturale în scop caritabil. De fiecare dată, acest șir de evenimente s-a finalizat prin desfășurarea unei gale cu public, la o dată apropiată de 11 noiembrie, zi  în care Seniorul Corneliu Coposu a plecat la Domnul, în anul 1995.

Anul acesta, ediția a V-a a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 10-11 noiembrie, „pentru a marca legătura marelui om politic cu capitala Transilvaniei”, după cum precizează organizatorii: absolvent al Facultății de Drept și Științe de Stat din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” (1934) și redactor la ziarul “România Nouă”, între 1933-1938.

Gala va începe în 10 noiembrie, în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (ora 11:30), cu lansare de carte Doina Alexandru și album foto dedicat vieții Seniorului. La ora 18:30, în Aula „Mihai Șerban” a USAMV va avea loc o dezbatere despre Seniorul Coposu, model uman și model politic, la care vor participa Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, precum și alți invitați de prestigiu, într-un dialog cu studenții clujeni și toți cei interesați de acest subiect.

În 11 noiembrie, ora 11:00, în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a Seniorului Corneliu Coposu, la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” va avea loc o Sfântă Liturghie Arhierească și un Parastas în memoria lui Corneliu Coposu, oficiate de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul eparhiei de Cluj-Gherla și transmise în direct de TV MARIA.

Evenimentul principal al celei de-a V-a ediții a galei – premierea câștigătorilor ediției a VII-a a concursului de eseuri cu temele „Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice” și „De ce unele democrații reușesc iar altele nu?”, prezentat de Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, se va desfășura de la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai. (Membrii juriului: Ana Blandiana, scriitor, președinte al juriului; Doina Alexandru, jurnalist; Dan Pavel, profesor de științe politice; Ioana Boca, istoric; Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist).

În cea de-a doua parte a galei, cunoscuții violoniști Gabriel Croitoru și Simina Croitoru vor susține un concert extraordinar caritabil dedicat memoriei Seniorului Coposu și strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”, al cărui principal obiectiv este reconstrucția casei lui Teodor Șușman din Răchițele, distrusă de comuniști, și amenajarea sa ca muzeu al rezistenței anticomuniste din zonă.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Simina Croitoru a început studiul instrumentului la 5 ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China etc.). Din anul 2016 și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Expoziție stradală: „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru România”

Expoziția stradală „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru România” (B-dul Eroilor, Cluj-Napoca, 1-15 noiembrie 2022 -, „un pios omagiu și o profundă recunoștință pentru o mare personalitate a României” și parte integrantă a evenimentelor celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu -, cuprinde imagini din viața marelui om politic, multe dintre ele legate de Cluj-Napoca, orașul studenției sale.

***

Corneliu Coposu a fost un elev și un student eminent, dar „atingerea” lui Iuliu Maniu l-a desăvârșit, i-a arătat cum și de ce politica trebuie să fie o „activitate morală care nu poate să fie delimitată de etică și onestitate”.

„Iuliu Maniu l-a ales pe Corneliu Coposu pentru că a intuit profunzimea gândirii sale, pentru că a văzut în el ucenicul cel mai capabil să ducă mai departe și să transmită o idee, indiferent câte piedici i s-ar ridica în față. A te jertfi pentru o cauză, a te sacrifica pentru un crez, a duce mai departe flacăra credinței și a libertății, a nu negocia principii, acesta a fost lăsământul lui. Din păcate pentru România, compatrioții Seniorului au descoperit dimensiunea sa morală și politică după urcarea sa la Domnul. Mulți l-au plâns, dar foarte puțini l-au înțeles și l-au urmat! Și-a iertat călăii, și-a iertat adversarii, a dat dovadă de toleranță și înțelegere pentru multe lucruri de neînțeles pentru marea majoritate. A iubit tinerii, fiind convins că ei vor fi cei care vor ridica din nou această nație!” – spune Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, amintind, în context, o declarație a Seniorului: „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa și dacă ea este îmbrățișată de prietenii mei și de opinia publică, apariția sau dispariția mea sunt secundare. Totul este să supraviețuiască o atitudine. Dacă aceasta va triumfa, dispariția mea nu mai e semnificativă”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut