Efectul șantajului Ungariei

Parlamentul European nu-şi propune să acţioneze în judecată Comisia Europeană, nu asta se votează în rezoluţia de joi, ci doar solicită comisiei sale juridice să se asigure că executivul UE a respectat toate regulile europene când a decis să deblocheze acele 10 miliarde de euro pentru Ungaria, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

Comisia Europeană a anunţat în luna decembrie decizia de a debloca 10 miliarde de euro blocate Ungariei, chiar înainte de votul din Consiliul European privind declanşarea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova.

„Uniunea Europeană are mai multe instrumente, mai multe legi, pe baza cărora poate bloca fonduri europene atât din PNRR, cât şi din bugetul tradiţional al Uniunii Europene, inclusiv prin acest nou mecanism al condiţionării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Fiindcă au existat mai multe încălcări, Ungaria a avut blocate 30 de miliarde de euro”, a declarat Mureşan, vicepreşedintele grupului PPE din PE, în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii români.

El a atras atenţia că executivul UE a anunţat că 20 de miliarde de euro rămân blocate pentru că anumite criterii nu au fost îndeplinite, în timp ce 10 miliarde de euro au fost deblocate pentru că anumite exigenţe au fost satisfăcute.

„Asta nu înseamnă că banii ajung imediat în Ungaria, ci înseamnă că guvernul maghiar poate depune facturi pentru aceste sume de bani. Evident că absorbţia acestor bani va dura şi Ungaria nu va absorbi nici în următoarele săptămâni, nici în următoarele luni acele 10 miliarde de euro. Deci banii ar fi la dispoziţie, dar ar dura. Noi, Parlamentul European, trebuie să înţelegem exact pe ce bază Comisia Europeană e dispusă să deblocheze aceste 10 miliarde de euro. Acesta este obiectivul principal al acelei rezoluţii”, a explicat Mureşan.

În plus, în rezoluţia care va fi votată joi există o solicitare a PE către Consiliu de a examina dacă încălcările statului de drept din Ungaria sunt suficient de grave pentru a justifica ridicarea dreptului de vot al Ungariei.

„Nu cerem în momentul de faţă, noi, Parlamentul European, ridicarea dreptului de vot, ci cerem Consiliului să iniţieze această examinare”, a subliniat Siegfried Mureşan.

Într-o altă prevedere a rezoluţiei Parlamentul European cere comisiei sale juridice să se asigure că executivul UE a respectat toate regulile europene când a decis să deblocheze acele 10 miliarde de euro.

„Dacă nu ar fi respectat toate regulile europene, atunci textul rezoluţiei spune că Parlamentul ar fi dispus să folosească toate mijloacele instituţionale, legale, pe care le are la dispoziţie, evident, unul dintre acestea fiind acţionarea în judecată a Comisiei Europene. Dar Parlamentul European nu-şi propune să acţioneze în judecată Comisia Europeană, nu e o decizie luată, nu asta se votează, ci doar solicităm Comisiei juridice a Parlamentului European să examineze (…). Deci pentru moment dorim să înţelegem exact ce s-a întâmplat şi după aceea vom decide paşii următori”, a mai spus eurodeputatul PNL.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut