Educație rutieră în rândul preșcolarilor gherleni

Ne găsim la începutul sezonului estival, când circulația este tot mai intensă, chiar și într-un orășel cum este Gherla. Nu e de mirare dacă și cadrele Poliției locale întreprind tot mai multe acțiuni de educație rutieră atât în rândul preșcolarilor, cât și al elevilor.

Zilele trecute, de exemplu, copiii de la Grădinița cu program prelungit „Căsuța Fermecată” din strada Parcului au desfășurat activitatea ,,Reguli de educație rutieră”, în colaborare cu Poliția Municipiului Gherla, Compartimentul Rutier Gherla.

Componentă a Educației pentru societate, educația rutieră reprezintă unul dintre elementele esențiale ale civilizației moderne. Datoria oricărui cetățean este de a respecta regulile de circulație și, în același timp, de a participa, în mod conștient, la stimularea interesului celorlalți membri ai societății pentru cunoașterea și respectarea acestor reguli. Pornind de la adevărul că ,,în circulația rutieră e de ajuns – uneori – să greșești o singură dată pentru că a doua oară nu mai ai când”, s-a elaborat acest proiect pentru a intensifica activitatea de sprijinire a copilului preșcolar în dobândirea de cunoștințe, capacități și deprinderi care să-i permită adaptarea cu ușurință la condițiile de mic pieton.

Copiii au avut astfel parte de oportunități de a înțelege faptul că pentru a circula corect, trebuie să respecte anumite reguli de circulație. În proiect au fost implicate trei grupe, „Boboceii isteți”, „Ștrumfii” și „Îngerașii”. Grupele mijlocii au fost îndrumate de prof. Tanasă Monica-Liuța, prof. Măluțan Irina Ioana, prof. Moldovan Mariana, prof. Aliman Sabina, iar grupa mică de prof. Beldean Monica, prof. Beldean Delia Ioana, agenți de poliție, cadre didactice din unitatea de învățământ preșcolar. În urma activităților desfășurate, copiii au avut parte de momente pline de învățăminte, dar și de distracție.

Activitatea a fost inițiată de profesor învățământ preșcolar Tanasă Monica-Liuța și de directorul grădiniței, Oros Nica, în colaborare cu Șeful Compartimentului Rutier Gherla – inspectorul de poliție Alexandra Farcaș-Rotaru.

Astfel de acțiuni de educație rutieră au avut loc recent și în celelalte grădinițe din municipiul Gherla, unde cadrele didactice acordă o mare atenție acestui aspect educativ, de loc de neglijat în zilele noastre.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut