Edilii gherleni sunt obligați să se descurce cu un buget subțire

Am intrat în luna aprilie, când  se cunosc deja bugetele repartizate localităților. Peste tot în țară primarii se  plâng că banii cu care trebuie să se gospodărească în acest an sunt insuficienți.

Nu este altfel nici în municipiul Gherla, unde în pofida sumelor insuficiente, edilii s-au apucat de treabă. Se finalizează noul centru  SMURD și au fost demarate lucrările la construirea sălii de sport a Școlii Gimnaziale Nr.1. Sunt doar două obiective aflate în plină execuție. Pe lângă asta Primăria Municipiului Gherla mai are și alt proiecte, care este posibil să nu rămână doar pe hârtie, cel puțin asta doresc cei care conduc destinele urbei.

Administrația locală are mare nevoie de sprijinul ADR și se ia în calcul folosirea banilor europeni pentru rezolvarea problemelor cu străzile planificate a fi modernizate în cursul  anului 2021. Este vorba de Lotul 6, grupa a 3-a de străzi, din care unele deja trebuia să fie gata. Un  singur exemplu, strada Ștefan cel Mare din plin centrul orașului, unde de doi ani tot se lucrează (adică, nu se lucrează!), iar circulația în ziua de astăzi este dezastru din cauza lucrărilor lăsate în paragină. Urmează reproiectarea execuției, dar până atunci pe acolo se circulă anevoios. Firma care a câștigat investiția respectivă a lăsat totul în baltă. Așa s-a întâmplat și pe strada Armenească.

Urmează ca în viitor carosabilul să fie reabilitat pe alte zece străzi din zona centrală a municipiului. Bine că la marginea localității (unde zilnic umblă doar câteva mașini!) străzile arată ca În Occident, iar în centrul așezării de pe Someș străzile arată mai rău ca pe sate. Ăsta este adevărul!

Chiar dacă târziu, municipalitatea gherleană acordă timp și resurse pentru găsirea celor mai bune soluții. Acum când se cunoaște bugetul local, gospodarii orașului pot demara lucrările.  De proiecte îndrăznețe nu duc lipsă edilii gherleni. Acestea sunt: regenerare urbană, mobilitate (autobuze electrice, piste moderne pentru biciclete), creșterea eficienței energetice a clădirilor (unele clădiri vechi din Piața Libertății numai că nu cad pe  capul pietonilor!), mediu (spații verzi, spații de joacă pentru copii etc.), sănătate (spital, ambulatoriu), școli și complex multimedia.

În campania electorală din toamna trecută primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan a creionat nu mai puțin de 14 proiecte. A trecut deja un trimestru din acest an și câteva din ele au fost începute, dar până la realizarea celorlalte planuri mai este drum lung. Important este că au fost făcuți primii pași, chiar dacă bugetul este subțire.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut