Echipamente medicale în valoare de 50.262 euro, donate de Salvați Copiii Secției Neonatologie II din cadrul clinicii clujene „Dominic Stanca”

Organizația Salvați Copiii România continuă programul de întărire a capacității sistemului medical românesc, cu o dotare complexă la Secția Clinică Neonatologie II, din cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual peste 2.300 de nou-născuți. În ultimii doi ani, unitatea medicală a avut în îngrijire 210 de mame minore și copiii acestora.

Spitalul clujean a primit, luni, echipamente medicale în valoare totală de  50.262 euro – un incubator de transport complet utilat și un ventilator de transport, pentru transportul nou născuților spre compartimentul de Terapie Intensivă.

În 2020, 150 de copii născuți prematur din mai multe județe din regiune au necesitat suport respirator și 25 dintre aceștia au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă. Ventilatorul donat de Salvați Copiii permite realizarea mai multor tipuri de ventilație, noninvazivă, fără să fie necesară intubarea nou născuților. Această dotare a fost posibilă datorită susținătorilor Salvați Copiii și companiei PENNY.

„Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, colaborarea cu Salvați Copiii România reprezintă un parteneriat durabil și de încredere. În ultimii cinci ani, Salvați Copiii a sprijinit cele două secții de neonatologie ale spitalului cu echipamente medicale atât de necesare pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur. Ne bucurăm că acum, datorită organizației, cazurile grave de nou-născuți prematuri vor beneficia, pe lângă dăruirea și profesionalismul medicilor neonatologi, și de condiții moderne de îngrijiri”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof. dr. Claudia Gherman, într-o conferință de presă organizată luni, în amfiteatrul clinicii clujene. Totodată, prof. dr. Claudia Gherman a ținut să sublinieze că, datorită sprijinului oferit de organizație, nenumărați copii născuți prematur au putut fi asistați și au putut fi salvați. „A salva copiii din momentul în care ei vin pe lume, este un lucru măreț” – a spus prof. dr. Claudia Gherman, mulțumind organizației Salvați Copiii pentru sprijin și implicare.

„Este a cincea dotare pe care o facem la Cluj, la secțiile de Neonatologie I și II. Venim azi cu două echipamente, cu un incubator de transport complet utilat și un ventilator de transport, pentru transportul nou născuților spre compartimentul de Terapie Intensivă. Acest incubator de transport complet utilat va ajuta foarte mult dezvoltarea copilului și stabilizarea copilului de la secția de nașteri sau de cezariene către Terapie intensivă. Deoarece foarte mulți copii se nasc prematur, se nasc destul de fragili, și era nevoie și de acest ventilator de transport noninvaziv (…). Este important nu numai să salvăm copiii, nu numai să ajutăm la salvarea vieții copiilor, ci este important să-i și ajutăm ca după aceea să aibă o dezvoltare frumoasă, normală, cât mai aproape de starea de bine” – a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Aceasta a precizat, totodată, că decizia de a construi un program complex de întărire a capacității spitalelor de pediatrie și a maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală de ultimă generație, a fost luată având în vedere vulnerabilitățile sistemului medical, cauzate de infrastructura învechită și depășită tehnologic.

„Dorim să ajutăm medicii și mămicile și familiile și, bineînțeles, nou-născuții. Până acum am reușit să ajungem în 102 unități medicale, cu 940 de echipamente, pentru 140.000 de nou-născuți, totalizând 7.322.000 de euro; și continuăm, nu ne lăsăm. Doar în 2021 am donat, în 26 de unități medicale, echipamente medicale în valoare de 1.300.000 de euro, echipamente medicale care au ajuns în multe zone ale țării, acolo unde au fost urgențe, pentru că medicii ne știu, ne sună și ne cer suportul și încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta. Ne-am făcut un plan și pentru anul care vine, pentru că sunt solicitări foarte multe” – a mai declarat Gabriela Alexandrescu.

Un mesaj de mulțumire pentru sprijinul acordat de Salvați Copiii Secției Clinice Neonatologie II, acum, „în preajma unei mari sărbători creștine care marchează o zi în care un nou-născut a venit să schimbe lumea”, a fost adresat și de directorul medical al SCJU Cluj, prof. dr. Simona Nicoară. De asemeni, dr. Ligia Blaga, șef secție Neonatologie II, medic primar neonatologie și pediatrie la Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a dorit să menționeze că în secție sunt îngrijiți copii de la 700-800 de grame, pentru care primele zile de viață sunt decisive. „În afara unui incubator nu pot supraviețui, fiind la risc de hipotermie, temperatura corporală a acestora scăzând rapid sub 37 de grade la scurt timp de la întreruperea controlului temperaturii mediulul ambiant. De aceea, incubatorul donat de Salvați Copiii ne permite realizarea transportului acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul de Terapie Intensivă în condiții de confort termic. În plus, faptul că este dotat cu ventilator, ne permite controlul funcției respiratorii la o categorie de pacienți la care insuficiența respiratorie este asociată  frecvent” – a declarat dr. Ligia Blaga.

Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța responsabilității sociale: ”Din nou, și în acest an, Salvați Copiii România a făcut o demonstrație despre rolul și importanța implicării sociale. A reușit în timp record să cumpere două ambulanțe pentru un spital de pediatrie, să refacă integral o sală de nașteri și să doteze zeci de secții de pediatrie și neonatologie cu aparatură medicală performantă, prin mobilizarea solidarității sociale. Este formidabil ce putem face împreună” – a declarat Amalia Năstase.

***

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”, fiind al doilea serviciu de Neonatologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Secția cuprinde 30 de paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual 2.300-2.350 de nou născuți.

În ultimii doi ani, în compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală au fost îngrijiți 500 de nou-născuți prematur, dintre care 50 cu vârsta de gestație mai mică de 32 de săptămâni. Prematurii sau nou-născuții cu diferite afecțiuni nu pot să își mențină temperatura normală a corpului, fiind la risc de hipotermie, complicație severă a prematurității care poate favoriza apariția hemoragiei cerebrale sau poate agrava evoluția insuficienței respiratorii. Incubatorul de transport dotat cu ventilator donat de Salvați Copiii va asigura transportul acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul de Terapie Intensivă și menținerea funcției respiratorii pe durata transportului, chiar și atunci când este necesară ventilația mecanică.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut