Echipa de robotică „Troian.Exe” din Gherla iese din nou la rampă

Nu trece o lună fără ca echipa de robotică „Troian.Exe” din cadrul Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” din municipiul Gherla să nu aibă o acțiune. De astă dată, cei 11 membri ai echipei au fost angrenați în cel de al doilea podcast, în care au avut trei invitate: Dana Războiu, jurnalist, fondatorul și președintele „Nație prin Educație”, Ana Popescu – program director „Nație prin Educație” și Gabriela Ivan – program manager „Nație prin Educație”. „Nație prin Educație” este forță activă în domeniul roboticii și educației STEM, care investește în copii pasionați de tehnologie.

Lumea de astăzi are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei. Să nu uităm, 35 la sută dintre toți studenții înscriși în domeniile de studiu legate de STEM sunt femei. Cele trei invitate au vorbit elevilor gherleni despre pregătirea lor profesională și de activitatea lor cotidiană, subliniind rolul tehnologiei și al noilor cuceriri ale științei în educarea tinerei generații. Dana Războiu a povestit: „În general, femeile au tendința de a se subevalua, iar bărbații se supraevaluează”.

Ana Popescu este o persoană foarte dedicată în competițiile internaționale First Tech Challenge, care atrag peste 3.000 de elevi, ea dezvăluind că „tehnologia va fi ca o perdea care ne desparte de lumea înconjurătoare, toată lumea, indiferent de orientarea emoțională sau non-emoțională, realistă sau non-realistă, va trebui să învețe un pic de tehnologie”.

Ultima, dar nu cea din urmă, Gabriela Ivan, program manager „Nație prin Educație”, a recunoscut: „De cele mai multe ori eu am fost cea care s-a descurajat deoarece nu am avut încredere în mine, crezând că ceva nu este pentru mine și nu mi-am acordat șansa să încerc”. Totodată, ea a transmis un mesaj celor care o urmăresc pe canalul YouTube al echipei de robotică: „Sfatul meu este ca anul ăsta să fie anul creativității, să ne bucurăm de acest spațiu de timp pentru a ne gândi la lucruri noi. E o perioadă în care trebuie să ne reinventăm și să devenim creativi”.

Cei 11 membri a echipei de robotică „Troian.Exe”, conduși de mentorii prof. Ioana Butean, prof. Radu Ielcean și Cosmin Farago, sunt: Melisa Barna, Horia Tămaș, Alisa Măhălean, Augusta Oros, Melissa Moșuțan, Alex Rotar, Tudor Farago, Pivoda Tudor, Antonia Szecsi, Alexia Cuc și Mihuț Eduard. Ei reprezintă Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla la toate concursurile și competițiile organizate pe plan județean sau la nivel național.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut