„După cum arată lucrurile, guvernarea va fi una inconsistentă”

Zilele acestea asistăm la noi discuții și negocieri între principalele partide de pe scena politică românească, în vederea formării noului guvern. Iar dacă ne luăm după spusele unor lideri, cât de curând s-ar putea să avem și un vot în Parlament, în acest sens. Dar ce ar putea însemna pentru noi această nouă coaliție, în contextul problemelor cu care țara se confruntă acum?

Din păcate, prea puțin, în opinia unor specialiști.

Ce ar putea aduce o „mare coaliție?” În state precum Germania, aceasta a adus stabilitate politică prin asigurarea unei majorități consistente pentru proiectele majore de dezvoltare, precum și selectarea celor mai buni specialiști în domeniile lor de competență, de la fiecare din cele două mari partide. În cazul nostru, premisele sunt diametral opuse: marea coaliție guvernamentală care se configurează este formată din partide care și-au declarat fățiș incompatibilitatea totală până acum câteva săptămâni, iar programul pe care îl pregătesc pare mai degrabă unul menit să asigure stagnarea prin neincluderea niciuneia din măsurile de reformă vehiculate – impozitarea progresivă și revalorizarea salariilor mici (măsuri pe care PSD a sugerat că le-ar susține), respectiv, închiderea MCV prin desființarea SIIJ, reforma sistemului de colectare a taxelor și impozitelor, responsabilizarea administrației publice centrale și locale (inițiative ce păreau, până nu demult, susținute de PNL, mai ales sub presiunea USR). 

După cum arată lucrurile, guvernarea va fi una inconsistentă,  fiecare măsură convenită mai mult sau mai puțin oficial de către cele două mari partide făcând în permanență obiectul unor negocieri și reajustări”, consideră Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

În opinia sa, principala bătălie va fi pe posturi, începând cu cel de premier. Sergiu Mișcoiu crede că PNL va trebui să renunțe la aproape jumătate din posturile ocupate acum în favoarea PSD, ceea ce va crește gradul de nemulțumire în partid și va înteți valul de plecări la viitorul partid al lui Ludovic Orban.

„Nu ne rămâne decât să sperăm, poate în mod naiv, că PSD va propune pentru funcțiile de ministru și secretar de stat oameni mai competenți – deși este greu de crezut, dată fiind presiunea enormă exercitată de baronii locali pentru a-și plasa cadrele în aceste funcții. În absența unei linii politice clare, inclusiv în ceea ce privește combaterea pandemiei, vom asista la pasarea continuă a responsabilității pentru măsurile luate, și, în mod inevitabil, în cel mult un an și jumătate, la o nouă criză guvernamentală de proporții”, mai arată el.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut