Dumitru Fărcaş va avea bust și în satul natal

Un bust în memoria celebrului taragotist Dumitru Fărcaş va fi dezvelit duminică, 23 ianuarie, pe platoul din faţa primăriei Groşi, localitate în care s-a născut artistul, a informat, miercuri, primarul comunei, Florin Boltea.

„La acest eveniment vor participa oficialităţi atât din Maramureş, cât şi din Cluj, oameni de cultură, artişti şi prieteni dragi ai maestrului. După dezvelirea bustului va avea loc un spectacol la care vor participa orchestra Ansamblul Folcloric Studenţesc ‘Mărţişorul’, taragotişti renumiţi, dar şi tineri taragotişti din generaţia nouă, toţi laureaţi ai Festivalului ‘Dumitru Fărcaş’. Manifestarea va fi difuzată live pe TVR, TVR3, TVR+, TVR Cluj în cadrul emisiunii ‘Vine Clujul pe la noi’, de la ora 13,30 (duminică n.red.)”, a precizat primarul Florin Boltea.

Fostul mare rapsod Dumitru Fărcaș va avea un bust și la Cluj-Napoca. Municipalitatea a prevăzut în bugetul din acest an sume de bani pentru realizarea unui monument dedicat memoriei celui care a încântat cu taragotul său generații întregi de iubitori ai folclorului.
Demersul vine la propunerea Fundației Culturale „Carpatica” și a Fundației „Dorel Vișan”, care recomandă ca loc de amplasare a bustului în latura sudică a Casei de Cultură a Studenților.Dumitru Fărcaş s-a născut în 12 mai 1938 în localitatea maramureşeană Groşi. A urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Şi-a început cariera profesională în 1960, ca instrumentist al Ansamblului Maramureşul din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul ‘Mărţişorul’ al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

De-a lungul vieţii a fost distins cu numeroase premii, naţionale şi internaţionale. De asemenea, a fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. În 7 martie 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în 12 mai 2018, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Ordinul naţional „Serviciu credincios” în grad de cavaler, ca recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii. A fost declarat şi cetăţean de onoare al judeţului Maramureş.

Dumitru Fărcaş a trecut la cele veşnice în 7 august 2018 şi a fost înmomântat în grădina casei părinteşti.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut