Dr. Gheorghiță: A doua tranșă de vaccin va sosi în 28 decembrie

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat vineri că se estimează că a doua tranșă de vaccin va sosi pe 28 decembrie.

„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom ști cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de față se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a spus Gheorghiță, citat de AGERPRES.

Întrebat despre intenția de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiță a arătat că aceasta „nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de față, au nevoie de mai multe informații pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”. „Deci, faptul că nu au răspuns în momentul de față cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz”, a subliniat Gheorghiță.

El a informat că rata de vaccinare este estimată, la populația generală, la circa 30% – 40%.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60% – 70% din populație să fie vaccinată, pentru „a întrerupe cercul vicios” al infectării.

„Dar acest lucru depinde, bineînțeles, și de participarea populației și va dura câteva luni. (…) Începerea vaccinării este un pas care, dacă este urmat corect și făcut corect și populația se convinge, răspunzând la întrebările lor, bineînțeles, de a se vaccina, când ajungem la 60% – 70% putem să spunem că cercul vicios poate fi întrerupt”, a punctat Arafat.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiță, „la un nivel de acoperire vaccinală și o imunizare colectivă la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecințele negative diminuează substanțial, circulația virusului scade foarte mult și atunci putem într-adevăr să vorbim de o relaxare a restricțiilor”.

El a spus că succesul acestei campanii depinde de „comunicare, de informare, de transparență, de onestitate, de prezentare a tuturor beneficiilor a importanței vaccinării și a riscurilor care sunt asociate acestor activități”.

„Cred că dacă, etapă cu etapă, vom prezenta publicului într-o manieră cât se poate de transparență, de deschisă și de onestă informațiile din surse oficiale și validate și verificate științific, cred că doar prin acest mod putem crește credibilitatea, putem crește încrederea populației în vaccinare, pentru că, realmente, este cea mai sigură și scurtă cale medicală, corectă, prin care noi putem să punem punct acestei pandemii”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea a participat, vineri, la sosirea în România a primelor 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, prin Vama Nădlac 2, alături de șeful DSU, Raed Arafat

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut