Dr. Anca Stamate a câștigat procesul cu ANT: ”Voi dezvălui mereu mizeria, complicitățile, corupția și hoția din sistemul medical”

Doctorul clujean Anca Stamate, fostă Baculea, a fost numită, în 2018, de către ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea, în fruntea Agenției Naționale de Transplant (ANT), cu scopul declarat de a revigora, îmbunătăți și a pune bazele unei noi ere în activitatea de transplant în România. Odată ajunsa în fruntea Agenției, dr. Anca Stamate a fost șocată de ceea ce a găsit aici, astfel că s-a pus pe treabă, inclusiv cu plângeri făcute organelor de cercetare penală referitor la neregulile existente și descoperite în acest domeniu.

”Am constatat cu uimire că ANT NU coordonează nimic, pentru că instrumentele prin care ar trebui să facă acest lucru nu îi aparțin. Si aici mă refer la faptul că atât Registrul Național de Transplant, cât și Programul Național de Transplant nu erau gestionate de către ANT, ci de către o firmă privată care nu mi-a dat acces la date, decât după rezilierea contractului și plângerea la D.I.I.C.O.T., spunea la vremea respectivă șefa ANT, care mai dezvăluia lacunele legislației din activitatea de transplant în raport cu normele europene, lipsa procedurilor operaționale specifice acestui domeniu, nereguli în contabilitatea instituției, lipsa personalului, și câte și mai câte.

”Nu existau nici clanțe la ușile unde teoretic funcționa așa-zisul Registru Național de Transplant. Am plătit foarte multe lucruri din banii personali, doar pentru a face lucrurile să meargă”, mai spunea dr. Stamate (fostă Baculea) acum patru ani.

Sistemul corupt nu câștigă mereu

Doar că, ce să vezi, elanul noii echipe din fruntea ANT a fost curmat de același ministru Pintea după doar opt luni, pentru motive neexplicate niciodată într-un mod transparent. S-a pus la cale un audit, care a ieșit în defavoarea  conducerii, iar dr. Anca Stamate (fostă Baculea) a fost îndepărtată din funcție.

În urmă cu câteva zile, după un proces lung, medicul clujean a câștigat, prin sentință definitivă a Curții de Apel București în dosarul 2887/117/2021, bătălia cu minciunile proferate la adresa sa, instanța reținând că niciuna din acuzațiile aduse nu reprezenta vreo încălcare a legii, dovedindu-se că întreaga campanie de denigrare și defăimare la adresa fostului șef al ANT a fost falsă și rău intentionată, și că demiterea din funcție nu a avut niciun fundament real.

”Ziua de 23.03.2023 a fost una dintre cele mai fericite zile, pentru că am câștigat definitiv procesul cu ANT, deschis împotriva mea ca urmare a acelui raport de audit, pe care culmea, tocmai eu îl cerusem doamnei ministru Sorina Pintea, în urma numeroaselor nereguli descoperite în cadrul activității de contabilitate a agenției. Acest audit financiar a fost efectuat de către doua angajate din biroul de audit al Ministerului Sănătății care au transmis presei informații confidențiale, de fapt dezinformații, folosite de unii jurnaliști pentru a demara o întreagă campanie denigratoare la adresa mea, care în final a dus la demiterea mea din funcție. Deși am sesizat neregulile din ANT, declarația doamnei ministru Sorina Pintea la revocarea mea din funcție suna așa: Am considerat că este necesar să facem aceste schimbări. Lucrurile nu au mers în direcţia în care eu, personal, şi strategia Ministerului Sănătăţii o cerem. ”

Nu am aflat niciodată motivele reale pentru care am fost revocată, nici care era direcția în care domnia sa și strategia ministerului pe care îl conducea o avea, însă evident nu erau cele ale transparenței, ale corectitudinii și ale implicării reale pentru dezvoltarea activității de transplant în România și transpunerea  Directivelor Europene în domeniul transplantului”, a declarat, în exclusivitate pentru Făclia de Cluj, dr.Anca Stamate.

”Complici în întreținerea unui sistem de sănătate corupt și prăbușit”

După revocarea din funcția de director executiv la ANT, aceasta s-a reîntors la Cluj, la Institutul de Gastroenteologie și Hepatologie ”Prof. Dr. O. Fodor”, dar din motive personale care țineau de scolarizarea copilului minor în București, a trebuit să se transfere într-un spital din apropierea Bucureștiului, mai exact la Găești.

Problemele medicului nu s-au oprit însă aici, pentru că și aici a găsit și sesizat, nereguli. ”În perioada pandemiei, spitalul în care m-am transferat a fost desemnat spital Covid, așa încât am contribuit la îngrijirea și tratarea pacienților cu această patologie și am ocupat de asemenea funcția de director medical în cadrul spitalului, până când am deranjat din nou, prin descoperirea neregulilor și disfuncționalităților din cadrul spitalului, efectuate sau aprobate de managerul instituției, dar care sunt în continuare acoperite prin lipsa implicării autorităților locale și centrale pe care le-am sesizat, dar care au considerat că nu merită atenția și preocuparea lor, fiind astfel complici în întreținerea unui sistem de sănătate corupt și prăbușit, care nu poate deservi nevoile firești de sănătate ale populației”.

”Am devenit astfel avertizor de interes public, pentru că nu m-am oprit din a dezvălui mizeria din sistem, complicitățile, corupția și hoția  celor care sunt în funcții de conducere, numiți politic și întreținuți în funcții, pentru a face jocurile și a răspunde intereselor celor care i-au numit, chiar dacă acest lucru a însemnat să ies din zona de confort, să lupt și să mă expun hărțuirilor și denigrărilor…pentru că, așa cum spune Sfîntul Apostol Iacov: Drept aceea, cine știe să facă ce e bine și nu face, păcat are”, ne-a mai declarat doamna dr. Anca Stamate.

Sandu Mureșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut