Două echipe clujene la hackathonului NASA Space Apps Challenge

Două echipe din Cluj-Napoca s-au calificat pentru faza internațională a hackathonului NASA Space Apps Challenge 2020, iar una dintre ele are șansa să asiste la lansarea unei navete spațiale, În cursul anului viitor.

In weekendul 3-4 octombrie, a avut loc editia anuală a hackathonului NASA SpaceApps Challenge care s-a desfasurat simultan, online, în alte 200 de orașe din întreaga lume. Tema evenimentului din acest an a fost: “Acționează”, iar categoriile acestei ediții au fost: Observă, Informează, Susține, Creează, Confruntă, Conectează. In Romania s-au înregistrat 135 de participanți cu vîrste cuprinse între 14 si 35 de ani. In finală și-au prezentat proiectele 12 echipe din București și Cluj. Câte două echipe din fiecare oraș s-au calificat pentru etapa de jurizare internațională a competitiei. Echipele câștigătoare din Cluj-Naoca sunt IOT4NATURE – soluție care detectează prezența fumului și a flăcărilor generate de incendii și trimit informații în cloud pentru alertarea autorităților și a cetățenilor din zonele afectate și PAN – creează predicții automate privind migrația animalelor pentru a semnala orice schimbări în acest ecosistem.

Cele doua echipe câștigătoare care vor merge, în continuare, spre jurizarea globală au primit premii din partea Thales, SpaceHub și Sandler Training Romania, iar participanții au beneficiat de vouchere din partea Armada by Nemira și de revista Știință și Tehnică.

Marele diferențiator al acestui eveniment este că nu are o miză materială. Vorbim aici despre pasiune pură pentru știință și explorarea Pământului și a spațiului, de evoluție, de misiunea intergalactică de a schimba lumea, de a ne aduce contribuția în slujba binelui prin inovație. Este despre implicare, despre angajament. De aici și încărcătura emoțională unică pe care o aduce. Într-un timp extrem de scurt, creează și sudează echipe, le pregătește cadrul pentru noi experiențe, creează comunități, fidelizează, generează dependență în cel mai bun sens – iată, suntem la cea de-a 6a ediție în Cluj și a treia în București și avem participanți care au venit la toate edițiile. Nu vă imaginați câtă bucurie și mândrie simțim când ne regăsim an de an cu același entuziasm electric. Abia așteptăm să ne revedem la anul”, a declarat Diana Iosu, organizator NASA Space Apps Challenge București & Cluj Napoca.

Soluțiile echipelor câștigătoare din România vor intra în procesul de evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA. Câștigătorii Space Apps vor fi anunțați în ianuarie 2021 și vor primi o invitație de a-și prezenta proiectele personalului NASA (și partenerilor agenției spațiale, dacă este cazul). De asemenea, câștigătorii internaționali vor fi invitați să viziteze o stație NASA împreună cu echipa de organizare globală, Space Apps Challenge, pentru a asista la lansarea unei nave spațiale.

SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. Anul trecut, acesta s-a bucurat de 29.000 de participanți, în cadrul a 225 de evenimente din 71 de țări, iar în România de 200 de participanți din două orașe, cel mai tânăr având 12 ani. Ediția de anul viitor va avea loc între 2 și 3 octombrie 2021.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut