Dosarul de împrumut pentru spitalul regional din Florești, pe masa experților BEI

Banca Europeană de Investiţii evaluează o posibilă finanţare pentru spitalul regional din Cluj, a anunțat instituția financiară. Proiectul a beneficiat de un amplu proces de asistenţă consultativă şi tehnică oferit de experţi din cadrul BEI şi de consultanţi externi în contextul programelor cu finanţare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, JASPERS şi PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor şi utilizarea optimă a fondurilor UE.

Deja, pentru spitalul regional din Iași, BEI a aprobat un sprijin financiar de 250 milioane de euro pe o perioadă de 27 de ani. Împrumutul acordat pentru proiectul de la Iași reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.

În următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a creditului pentru spitalul regional din Craiova.

Spitalul Regional Cluj (cea mai mare investiţie realizată cu fonduri europene care se realizează în regiunea Ardealului) va fi construit în cartierul Comuna Floreşti, cu o durată de implementare de 107 luni, se va constitui într-un complex de construcţii cu 7 etaje (inclusiv subsolul, parterul şi 5 etaje superioare) şi va avea 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport şi de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcţie. Suprafaţa totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanţări noi în valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în învăţământul superior, distribuţia apei, eficienţa energetică şi investiţii din sectorul privat din toată România.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut