Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei

În perioada 15 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația „Doina Cornea”, vă invită să descoperiți o expoziție deosebită care aduce în lumină viața și lupta Doinei Cornea, figura marcantă a opoziției anticomuniste din România. Evenimentul, intitulat „Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei”, este curatoriat de istoricul și criticul de artă Ileana Cornea, în colaborare cu Julie Combes și Gabriela Hebert, precum și cu implicarea tehnicianului de sunet Zachary Perreault Samson.

Vernisajul va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30, vineri, 15 decembrie 2023, începând cu ora 18:00. La eveniment vor fi prezenți curatorul expoziției, Ileana Cornea, și domnul inginer Leontin Horațiu Iuhas, fiul Doinei Cornea și președinte al Fundației omonime. Alături de ei vor fi domnii Marius Oprea, istoric și vicepreședinte al Fundației, și Dănuț Iacob, vicepreședinte al Asociației „15 noiembrie 1987” din Brașov. De asemenea, Consiliul Județean Cluj va fi reprezentat de domnul vicepreședinte Vákár István.

Evenimentul va beneficia de Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și a Preasfințitului Părinte Claudiu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla.

Doina Cornea, cunoscută pentru implicarea sa în lupta pentru drepturile omului, a fost o personalitate marcantă în România și în țările democratice occidentale, unde a fost numită „Egeria” sau „icoana” Revoluției Române din 1989. Expoziția propune o incursiune în viața ei, evidențiind momentele cheie ale opoziției sale anticomuniste, precum și contribuția sa la Revoluția din 1989.

Sub titlul simbolic „Din spatele ferestrei”, expoziția explorează viața privată a Doinei Cornea în perioada 1982-1989, inclusiv momentul arestării sale în 1987. Publicul va avea ocazia să descopere camera de lucru a Doinei Cornea, locul în care a compus scrisorile deschise transmise la postul de radio „Europa Liberă”, și să exploreze aspecte mai puțin cunoscute ale personalității sale, inclusiv latura sa artistică.

Expoziția include peste o sută de tablouri – desene și picturi semnate de Doina Cornea, oferind publicului o perspectivă amplă asupra creativității sale artistice. De asemenea, vor fi difuzate acorduri pe pianul Doinei Cornea, iar evenimentul se va încheia cu prezentarea unui copac simbol al vieții și al verticalității, reprezentând moștenirea morală pe care Doina Cornea a dorit să o lase generațiilor viitoare.

Expoziția comemorativă va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca până în data de 7 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30. Descoperiți povestea fascinantă a Doinei Cornea și aduceți un omagiu unei femei de excepție, al cărei curaj a schimbat cursul istoriei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut