Dohotaru vrea alegeri parlamentare în 14 martie 2021

Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunţat că a depus vineri, la Senat, un proiect de lege prin care propune amânarea alegerilor parlamentare pentru data de 14 martie 2021.

„Data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabileşte în ziua de duminică, 14 martie 2021. Perioada electorală a alegerilor începe la data de 13 ianuarie 2021. În cel mult 3 zile de la data prevăzută la art. 2, prin hotărâre a Guvernului se aprobă calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor”, prevede propunerea legislativă.

Iniţiatorul actului normativ susţine, în expunerea de motive, că „a organiza alegerile parlamentare în plină criză medicală înseamnă o încurajare cinică a absenteismului deja răspândit în rândul categoriilor sărace, dar şi o supra-expunere a acestor categorii în faţa riscurilor legate de infectarea cu COVID-19”.

Potrivit proiectului de act normativ, rămân valabile pentru alegerile organizate la 14 martie 2021 acte şi operaţiuni electorale întocmite şi realizate pentru alegerile parlamentare care fuseseră preconizate pentru 6 decembrie 2020: listele de susţinători ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice/electorale şi ai candidaţilor independenţi, acestea putând fi depuse la Biroul Electoral Central şi birourile electorale de circumscripţie; cererile de înregistrare ca alegător prin corespondenţă şi ca alegător din străinatate; listele de susţinători depuse la BEC şi birourile electorale de circumscripţie, acestea putând fi actualizate şi/sau modificate, până la data stabilită conform art. 3; constituirea şi completarea BEC şi a birourilor electorale de circumscripţie; deciziile birourilor electorale prin care au fost înregistrate liste de susţinători, candidaturi şi alianţe electorale.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 se suspendă până la data prevăzută la art. 2. Pe durata suspendării activităţii birourilor electorale, toate actele şi documentele primite, create şi deţinute de acestea se păstrează de către Autoritatea Electorală Permanentă (…) Bunurile achiziţionate pentru alegerile parlamentare ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020 până la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi păstrate şi conservate în mod corespunzător de autorităţile publice care le-au achiziţionat, în vederea utilizării lor pentru alegerile organizate pe 14 martie 2021”, se mai arată în propunerea legislativă menţionată.

Potrivit lui Dohotaru, proiectul va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

Vasile Dîncu:  Un proiect privind amânarea parlamentarelor ar trebui discutat în regim de urgenţă

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, susține că Un proiect privind amânarea parlamentarelor ar trebui discutat în regim de urgenţă. Social democratul a mai atras atenția că Guvernul ar trebui să prezinte o strategie, respectiv trei scenarii, pentru perioada lunii decembrie, atunci când ar trebui să se ţină alegerile,

 

„După părerea mea, ar trebui să vedem un pic evoluţia acestei pandemii şi să-i întrebăm şi pe specialişti. Eu nu zic că trebuie amânate alegerile pur şi simplu pentru că vrem noi, există şi argumente pro şi argumente contra. Dar Guvernul totuşi ar trebui să se gândească foarte bine, pentru că nu am văzut să aibă prognoze în care să spună, aşa cum a fost în toată aceasta vară. (…) Se spune mereu „depinde”. Nu există strategii. Ar trebui Guvernul să ne prezinte trei scenarii pentru perioada decembrie, atunci când ar trebui să se organizeze alegerile şi să spună: „Dacă numărul de cazuri este 2.500, 3.000, 4.000 pe zi, atunci nu putem să ţinem alegerile şi le-am putut amâna, dacă rămâne la 1.500 sau este sub 1.000, facem altceva”. Aşa se procedează în toate ţările din Europa în ultima perioadă şi lucrează cu metoda scenariilor. La noi mergem numai cu speranţă. Ori speranţa guvernanţilor că va fi mai bine nu e o strategie, întotdeauna speranţa folosită ca strategie duce la un eşec”, a declarat Dîncu la sediul central al PSD.

Potrivit acestuia, o amânare a alegerilor ar fi un prilej pentru cei de la putere „să treacă o perioadă în care să poată să-şi pună în practică marile politici, dacă există, şi marile proiecte”.

 

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra este de părere că o discuție despre amânarea datei alegerilor parlamentare poate avea loc în funcție de numărul cazurilor de COVID-19. „Cei care gestionează pandemia trebuie să ne ofere un răspuns”, spune Horia Nasra.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut