Doar o treime dintre companii cred că vor obţine profit în 2021

Liderii de afaceri europeni se aşteaptă să revină la valorile de dinainte de criză în aproximativ 18 luni şi doar o treime dintre companiile europene estimează că vor obţine profit în următoarele 12 luni.


Raportul „The European Double Up: A twin strategy that will strengthen competitiveness,” lansat în contextul Forumului Economic Mondial de la Davos, arată că firmele care adoptă tehnologiile digitale şi pun accent pe dezvoltarea durabilă îşi vor reveni mai repede şi vor ieşi mai puternice din criza COVID-19.
Potrivit raportului, criza a dus la o contradicţie în ceea ce priveşte rezilienţa şi perspectivele de creştere ale companiilor europene: jumătate (49%) dintre companiile europene au raportat scăderea veniturilor sau a profitului în ultimul an şi nu aşteaptă nicio îmbunătăţire în următoarele 12 luni.
De asemenea, o cincime (19%) din companiile europene au avut performanţe financiare bune înainte de pandemie, dar se aşteaptă la venituri negative în următoarele 12 luni. Raportul defineşte aceste companii drept „falling angels” (îngeri decăzuţi). Este vorba de companiile din turism, retail şi industria auto care au fost printre cele mai grav afectate de pandemie.
Doar o treime (32%) dintre companiile europene se aşteaptă să înregistreze profit în următoarele 12 luni. Raportul defineşte aceste companii drept „liderii de mâine”. Printre acestea se numără companiile mai puţin afectate de pandemie cum ar fi cele din industria farma, comunicaţii, software, bunuri de consum şi servicii.
Conform raportului, companiile care au accelerat ritmul de adoptare a soluţiilor digitale şi a practicilor durabile au de trei ori mai multe şanse să fie printre „liderii de mâine”, redresându-se astfel mai repede şi ieşind mai puternice din criză.
Aproape jumătate (45%) dintre companiile europene acordă prioritate investiţiilor, atât în transformarea digitală, cât şi în dezvoltarea durabilă. Mai exact, 40% dintre companii intenţionează să facă investiţii mari în inteligenţă artificială, 37% intenţionează să facă investiţii mari în cloud, iar 31% îşi reechilibrează investiţiile pentru a se concentra mai mult pe modele de afaceri durabile.
Totuși, mai puţin de jumătate (45%) dintre companiile europene se aşteaptă să îşi atingă obiectivele în 2021.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut