Doar jumătate dintre lucrătorii români se simt susținuți de angajatori

Peste jumătate dintre angajaţii din ţara noastră (54%) simt că sunt susţinuţi de angajatorul lor, mental şi emoţional, în timpul pandemiei, faţă de media globală, de 71%.


„Izbucnirea pandemiei de Covid-19 în acest an a afectat enorm forţa de muncă globală, miliarde de oameni confruntându-se cu restricţii şi companii din întreaga lume fiind forţate să opereze în moduri noi şi provocatoare. Lucrul de acasă este noua normalitate, iar securitatea locului de muncă a devenit mai importantă ca niciodată, având în vedere că, în continuare, multe organizaţii sunt nevoite să îşi reducă personalul. Între timp, talentele trebuie să înveţe să se perfecţioneze rapid, pentru a rămâne relevante în noua economie digitală”, se spune în studiul Randstad Workmonitor, care acoperă 34 de pieţe şi a identificat principalele tendinţe de pe piaţa muncii, manifestate în a doua parte a acestui an.
Peste jumătate dintre angajaţii din România (54%) simt că sunt susţinuţi de angajatorul lor, mental şi emoţional, în timpul pandemiei, faţă de media globală, de 71%, conform studiului. O diferenţă de peste 15% se remarcă între angajaţii români şi cei din alte ţări din Europa de Est privind numărul celor care spun că au echipamentul şi tehnologia pentru a face faţă digitalizării la serviciu (54% faţă de 70% în Europa de Est şi 79% media globală).

Peste 20% dintre români își caută altă slujbă

Potrivit sursei citate, Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoană să se angajeze în altă companie, în următoarele şase luni) se menţine relativ constant, în ultimii an, cu o uşoară scădere în 2020. Aproximativ 22% dintre români spun că au căutat în 2020 noi oportunităţi profesionale, faţă de media declarată de forţa de muncă din Europa de Est, de 29%. Totodată, 20.3% dintre aceştia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul ţărilor din regiune.
Pentru aproape 40% dintre angajaţii din România (procent aliniat cu media globală), a fost provocator să înveţe noi abilităţi pentru a se adapta la lucrul în perioada pandemiei. Nevoia de a adopta rapid noi tehnologii determină îngrijorarea lor cu privire la măsura în care sunt pregătiţi să facă faţă muncii în noua eră digitală, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care siguranţa locului de muncă este o preocupare pentru mulţi dintre ei.
Într-un singur an, puterea a trecut de la angajaţi la angajatori, care se află acum în situaţia de a alege dintr-o ofertă mai mare de forţă de muncă. Cu toate acestea, aproape 50% din angajaţi consideră că, în perioada post-Covid, companiile vor avea dificultăţi să găsească talentele potrivite.
Întrebaţi ce aşteaptă de la organizaţia unde lucrează, după ce se încheie perioada Covid-19, 64% din repondenţii din Europa de Est au numit pe primul loc siguranţa locului de muncă.
Abilitatea şi capacitatea de a lucra de acasă s-au dovedit esenţiale pentru supravieţuirea multor afaceri. Există numeroase beneficii date de mutarea biroului la domiciliu, precum reducerea impactului asupra mediului, economisirea timpului petrecut în trafic, mai mult timp alături de familie ş.a. Cu toate acestea, experţii în sănătate mentală atrag atenţia asupra faptului că lipsa interacţiunii sociale poate afecta sănătatea psihică şi fizică, pe termen lung.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut